ACTA FAC MED NAISS 2008; 25 (2): 81-86

 

Stručni rad

 

INDIVIDUALIZOVANI MODELI LEČENJA I NEGE U CILJU PREVAZILAŽENJA STIGMATIZACIJE OBOLELIH OD TUBERKULOZE – PRISTUP BAZIRAN NA POTREBAMA OBOLELOG

 

Milan Radović,
Lidija Ristić,
Milan Rančić,
Ivana Stanković

 

Klinika za plućne bolesti i TBC Knez Selo, Klinički centar Niš

Medicinski fakultet Univerziteta u Nišu

 

 

SAŽETAK

 

Mnogi problemi i poteškoće ugrožavaju opšte blagostanje obolelih od tuberkuloze (TB), kompromitujući njihovu sposobnost da adekvatno prihvate dobijanje neophodne medicinske nege, ali i kompletiraju pun režim lečenja. Među najpodmuklijim uticajem TB kao bolesti su različite manifestacije “obeležavanja” - stigmatizacije ovih bolesnika.

Prevazilaženje stigmatizacije obolelih od TB je centralno pitanje u njenoj efektivnoj kontroli i zahteva razumevanje svih medicinskih, socijalnih i kulturalnih aspekata bolesti, sposobnost za jednostavnom i edukativnom komunikacijom s pacijentom, njegovom porodicom i lokalnom zajednicom. Antidot stigmatizaciji pacijenata je uspostavljanje “user-friendly” servisa lečenja, kako bi zajednica uočila što više uspešno izlečenih pacijenata. Savremene mere za kontrolu TB moraju biti bazirane  ne samo na globalnoj DOTS strategiji, s jedne strane, već i pažljivo skrojenim intervencijama za lokalne zajednice s druge, koje podrazumevaju individualizovani pristup obolelom, u skladu s njegovim potrebama od samog početka tretmana, zasnovanom na razumevanju patofiziologije TB i poznavanju relevantnih modela lečenja i nege bolesnih osoba. S obzirom da oboleli od TB ispoljavaju promenjivu kliničku sliku, njihov tretman iziskuje adekvatnu procenu, planiranje i evaluaciju na periodičnoj osnovi.

Individualizovani modeli lečenja i nege TB bolesnika se ciljano dizajniraju u hospitalnim uslovima, da ponude svim obolelim, bez obzira na godine, rasu, veroispovest, pol, seksualnu orjentaciju ili težinu bolesti, najviši kvalitet lečenja i nege ispunjen, pre svega, neosuđujućim razumevanjem potreba obolelog.

 

Ključne reči: tuberkuloza, stigmatizacija, lečenje, nega