ACTA FAC MED NAISS 2008; 25 (3): 165-170

 

Pregledni rad

 

 

VEŽBE SEGMENTNE STABILIZACIJE LUMBALNE KIČME KAO DODATAK TRADICIONALNOM KINEZITERAPIJSKOM TRETMANU BOLESNIKA SA HRONIČNIM LUMBALNIM SINDROMOM
 

 

Anita Stanković, Milica Lazović, Mirjana Kocić, Dragan Zlatanović

 

Klinika za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju sa protetikom KC Niš

 

SAŽETAK

 


Bol u donjem delu leđa, koji traje duže od 12 nedelja, smatra se hroničnim lumbalnim bolom. Najzastupljenija je dijagnoza u fizijatrijskoj kliničkoj praksi. Brojnim strogo kontrolisanim randomiziranim studijama dokazan je pozitivan efekat vežbi na sve simptome hroničnog lumbalnog sindroma. Klasičan kineziterapijski program ne obuhvata jačanje dubokog sloja abdominalne i paravertebralne muskulature, koja gradi takozvanu unutrašnju jedinicu. Jačanjem mišića stabilizatora postiže se stabilnost lumbalne kičme preko koordinisane aktivnosti njenih dinamičkih segmenata. Efikasnost vežbi spinalne segmentne stabilizacije dokazivana je godinama kroz mnogobrojne studije, koje su uvođenjem savremenih dijagnostičkih metoda dobile na značaju i objektivnosti.
Cilj ovog rada bio je da ukaže na pozitivne efekte vežbi stabilizacije kao dodatka tradicionalnom programu jačanja snage i pokretljivosti mišića kičmenog stuba i da ukaže na potrebu uvođenja programa segmentne spinalne stabilizacije u svakodnevnu kliničku praksu.

Ključne reči: vežbe stabilizacije, hronični lumbalni bol