ACTA FAC MED NAISS 2008; 25 (4): 195-200

Originalni rad

 

POSTOPERATIVNE KOMPLIKACIJE I SMRTNOST POSLE ELEKTIVNIH OPERACIJA KARCINOMA DIGESTIVNOG TRAKTA KOD STARIJIH BOLESNIKA

 

 

Milica Nestorović1,
Goran Stanojević1,
Zoran Rančić 1,
Miodrag Stojanović2,
Vanja Pecić1,
Branko Branković1,
Milan Radojković1 i
Marija Dimitrijević1


1 Klinika za opštu hirurgiju, Klinički centar Niš
2 Institut za javno zdravlje, Niš

 

 

SAŽETAK

 

Gerijatrijska populacija se ubrzano povećava. Incidenca karcinoma značajno raste sa godinama starosti. U radu je ispitivan rizik elektivnih operacija malignih tumora digestivnog trakta u vezi sa starošću i pridruženim bolestima.
Prospektivnom studijom analizirano je 120 bolesnika sa malignim tumorima digestivnog trakta koji su podvrgnuti elektivnim radikalnim resekcijama. Bolesnici su podeljeni u tri grupe: prva ispod 64 godine, druga između 65 i 74 i treća preko 75 godina starosti. U postoperativnom toku praćene su različite vrste komplikacija i stopa smrtnosti tokom hospitalizacije. Rezultati su prikazani apsolutnim brojevima i/ ili u procentima.
Uticaj godina starosti, broj pridruženih bolesti i komplikacija na postoperativnu smrtnost ispitani su metodom univarijante binarne logističke regresije.
Bolesnika mlađih od 64 godine bilo je 44,2%, isti broj bio je u drugoj grupi i 11.7% bilo je starijih od 75 godina. Skoro polovina bolesnika iz prve grupe nije imala nijedan komorbiditet. Samo 18,9% u drugoj i 28,6% u trećoj grupi nije imao pridružene bolesti. Učestalost postoperativnih komplikacija bila je veća u grupi starijih bolesnika. Postope-rativna smrtnost takođe je bila veća ali bez statističke značajnosti među grupama. Koristeći univarijantnu logističku regresiju utvrđeno je da godine same po sebi, kao ni postojanje pridruženih bolesti, ne predstavljaju nezavisan faktor rizika za postoperativnu smrtnost.
Ukupan mortalitet od 8,95% kod bolesnika starijih od 65 godina opravdava radi-kalne hirurške intervencije čak i kod veoma starih, koji ne pate od težih sistemskih bolesti ili funkcionalnih poremećaja. Stariji bolesnici jednako mogu imati koristi od radikalne hirurške intervencije kao i mlađi.

Ključne reči: onkološka hirurgija, stariji, postoperativne komplikacije