ACTA FAC MED NAISS 2008; 25 (4): 183-188

Originalni rad

 

PRIMARNA OVARIJALNA INSUFICIJENCIJA

 

 

Zoran Protrka1,
Olivera Protrka2,
Mirjana Varjačić1 i
Momčilo Đorđević1


1Odeljenje za ginekologiju i akušerstvo, Medicinski fakultet Univerzitet u Kragujevcu, Kragujevac, Srbija
2Zdravstveni centar Kragujevac, Srbija

 

SAŽETAK

 

Primarna ovarijalna insuficijencija ili prevremena menopauza predstavlja jedan od stresnijih problema za žene mlađe od 40 godina koji može prouzrokovati brojne rane ili kasne psihološke i fizičke komplikacije. Insuficijencija u razvoju germinativnih ćelija je udružena sa kompletnom ovarijalnom insuficijencijom, dok je njihov smanjeni broj najverovatnije udružen sa parcijalnom ovarijalnom insuficijencijom, koja dovodi do sekundarne amenoreje.
Cilj ove studije bio je da se ispita 11 mladih žena kod kojih se prevremena menopauza dogodila između 14. i 25. godine života.
Ispitivani su menopauzalni simptomi, totalni urinarni gonadotropin, terapija, ultrasonografski i laparoskopski status gonada a bolesnice su upućivane u genetsko savetovalište radi citogenetskih analiza.
Laparoskopski je kod 4 rudimentirana tipa ovarijalnih traka pronađena verovatno reprezentativna forma gonadalne disgenezije. Kod 4 bolesnice su ovarijumi bili izbrazdanog izgleda, tipičnog za žene u menopauzi. Hromozomski pol bio je pozitivan kod 10, a normalan kariotip pronađen je kod 9 od 11 ispitivanih žena.
Naša istraživanja mogu biti od bitnog značaja za razumevanje humane primarne ovarijalne insuficijencije i za razvoj efektivne alternativne terapije.

Ključne reči: prevremena ovarijalna insuficijencija, sekundarna amenoreja, kariotip .