ACTA FAC MED NAISS 2009; 26 (1): 3-9

Pregledni rad

 

HUMANI PAPILOMA VIRUS
 

 

Milena Bogdanović, Gordana Tasić, Dobrila Stanković Đorđević, Marina Dinić


Institut za javno zdravlje Niš

 

SAŽETAK

 

Humani papiloma virus (HPV) obuhvata viruse uzročnike bradavica na koži i genitalnoj regiji. HPV infekcija je veoma česta genitalna infekcija sa prevalencom od 30% do 40% kod mladih ljudi.
Genitalna HPV infekcija predstavlja najčešću polno prenosivu bolest. Njihov broj je u stalnom porastu u poslednje tri decenije i sada je tri puta veći u poređenju sa genitalnim herpesom. Ove infekcije su uglavnom prolaznog karaktera, blagog, asimptomatskog toka. Većina infekcija završi spontanim izlečenjem u periodu od osam meseci do dve godine. Oko 50 HPV tipova inficira anogenitalnu regiju i dominantno se prenose seksualnim kontaktom.
Zbog povezanosti HPV infekcije i cervikalnog karcinoma HPV je danas priznat kao uzročnik potreban za razvoj karcinoma cerviksa. Karcinom cerviksa je najčešće maligno oboljenje žena u zemljama u razvoju. Širom sveta, oko 500 000 žena oboli godišnje, a od toga 75% su žene iz zemalja u razvoju. Oko 300 000 žena umre godišnje od ove bolesti.
Pored dokazane povezanosti HPV i cervikalne intraepitelne neoplazije, u poslednje vreme, velika pažnja poklanja se intraepitelnim neoplazijama spoljašnjh genitalija u oba pola povezanim sa HPV.

Ključne reči: humani papiloma virus, onkogeneza, karcinom cerviksa