ACTA FAC MED NAISS 22009; 26 (1): 33-36

Originalan rad

 

NUTRITIVNI UNOS MASTI I RIZIK OD NASTANKA RAKA ŽELUCA

 


Konstansa Lazarević1,
Aleksandar Nagorni2,
Natasa Rančić1


1Institut za javno zdravlje Niš
2Klinika za gastroenterologiju, Klinički centar Niš

SAŽETAK

Cilj ovog rada bio je da ispita uticaj unosa masti i masnih kiselina putem hrane na nastanak raka želuca. Istraživanje je sprovedeno u periodu od januara 2005. do decembra 2006. godine. U studiju su uključena 102 pacijenta sa patohistološki potvrđenom dijagnozom raka želuca i 204 ispitanika hospitalizovana na klinikama KC Niš u istom periodu zbog akutnih nemalignih bolesti. Za ispitivanje ishrane ispitanika korišćen je Upitnik o učestalosti unosa namirnica (FFQ) - godinu dana pre postavljanja dijagnoze ili prijema u bolnicu (za kontrole). Vrednosti unosa masti i masnih kiselina izračunate su pomoću Tablica hemijskog sastava prehrambenih proizvoda.
Nije utvrđena statistički značajna razlika u učestalosti unosa vidljivih masti (suncokretovo i maslinovo ulje, svinjska mast, margarin, buter) između obolelih osoba i kontrolne grupe (p>0,05). Prema rezultatima univarijantne logističke regresione analize, unos ukupnih masti (OR za najviši tercil 0,80; 95%CI,0,28-2,25), zasićenih (0,85, 95%CI: 0,31-2,35), mononezasićenih masnih kiselina (0,57, 95%CI: 0,22-1,48) i holesterola (0,79; 95%CI:0,37-2,28) nije povezan, a unos polinezasićenih masnih kiselina je u negativnoj vezi sa nastankom raka želuca (0.32; 95%CI: 0.12-0.83).
Prema rezultatima naše studije, unos polinezasićenih masnih kiselina hranom može pomoći prevenciji raka želuca. Neophodna su dalja istraživanja koja bi potvrdila ove rezultate.

Ključne reči: masti, masne kiseline, rak želuca