ACTA FAC MED NAISS 22009; 26 (1): 49-53

Originalan rad

POVEZANOST REFRAKCIONE ANOMALIJE SA DEFORMITETIMA KIČMENOG STUBA

 

Gordana Stanković-Babić1,
Nevenka Despotovic˛

1Klinika za oftalmologiju, Klinički centar Niš
2Sportski dispanzer Niš


Sažetak

Cilj rada bio je da ispita deformitete kičmenog stuba i refrakcione anomalije. Posebnu pažnju zaslužuje praćenje deformiteta kičmenog stuba refrakcione anomalije u periodu adolescencije. Cilj rada bio je analiza refrakcionih anomalija kod dece sa deformitetom kičme.
Tridesetoro dece (22 Ž : 8 M) uzrasta 5 - 16 godina bilo je poslato na oftalmološki pregled sa klinički dijagnostikovanim deformitetom kičmenog stuba kao skolioza, kifoskolioza i skoliotično držanje. Deca su sagledavana u odnosu na refrakciju, vidne funkcije , ortoptički nalaz , a sva su vežbala korektivnu gimnastiku.
Skoliotično držanje i skolioza bili su dominanti i 3 puta češći kod devojčica ( n= 16, 12 Ž: 4 M), slede kifoskolioza (n=8, 4Ž:4M) i kifoza (n=6, 2 Ž : 4 M). Rezultati oftalmo-loških ispitivanja su: emetropija je nađena u 60 %, miopija u 33.3% i hipermetropija u 6.6% slučajeva .
Za adekvatan terapijski tretman neophodne su preventivne mere protiv deformi-teta kičmenog stuba i refrakcionih anomalija (posebno miopije). Naglašava se važnost sistematskih pregleda kao najbolji put za rano otkrivanje i dijagnostikovanje neke bolesti ili telesnog deformiteta, kao i puna saradnja roditelja, dece, nadležnih nastavnika i svih lica uključenih u tretman koji je potreban. Skoliotično držanje i skolioza bili su dominanti i 3 puta češći kod devojčica ( n= 16, 12 Ž: 4 M), slede kifoskolioza (n=8, 4Ž:4M) i kifoza (n=6, 2 Ž : 4 M). Rezultati oftalmoloških ispitivanja su: emetropija je nađena u 60 %, miopija u 33.3% i hipermetropija u 6.6% slučajeva .
Za adekvatan terapijski tretman neophodne su preventivne mere protiv deformi-teta kičmenog stuba i refrakcionih anomalija (posebno miopije). Naglašava se važnost sistematskih pregleda kao najbolji put za rano otkrivanje i dijagnostikovanje neke bolesti ili telesnog deformiteta, kao i puna saradnja roditelja, dece, nadležnih nastavnika i svih lica uključenih u tretman koji je potreban.

Ključne reči : refrakcione anomalije , deformiteti kičmenog stuba