ACTA FAC MED NAISS 2009;  26 (2): 83-88

Originalan rad

KVANTIFIKACIJA TUMORSKOG FAKTORA NEKROZE-alfa-PRODUKUJUĆIH ĆELIJA U RAZLIČITIM TIPOVIMA HRONIČNOG TONZILITISA


 

Vladimir Petrović1, Verica Avramović1, Dragan Mihailović2, Miroljub Todorović3


1Institut za histologiju i embriologiju, Medicinski fakultet u Nišu, Srbija
2Institut za patologiju, Klinički centar Niš, Srbija
3Klinika za otorinolaringologiju, Klinički centar Podgorica, Crna Gora


SAŽETAK


Tumorski faktor nekroze-alfa (TNF-α) predstavlja glavni proinflamatorni citokin Th1 imunog odgovora. Cilj rada bio je da se određivanjem numeričke arealne gustine TNF-α-produkujućih ćelija u morfološkim odeljcima hronično obolele palatinalne tonzile pokažu moguće razlike u intenzitetu Th1 imunog odgovora kod hroničnog hipertrofičnog tonzilitisa (HHT) i rekurentnog tonzilitisa (RT).
Materijal su činile tonzile uzete nakon tonzilektomije bolesnika oba pola, starosti od 10 do 29 godina i to: 5 tonzila za RT i 6 tonzila za HHT. Kvantifikacija TNF-α-produkujućih ćelija vršena je na serijskim parafinskim presecima debljine 5µm koji su bojeni imunohistohemijskom metodom LSAB+/HRP uz korišćenje monoklonskog antitela za TNF-α. Numerička arealna gustina TNF-α-produkujućih ćelija određivana je upotrebom programa Image J.
Numerička arealna gustina TNF-α-produkujućih ćelija je statistički značajno različita u kriptičnom epitelu, subepitelnom limfnom tkivu i interfolikularnom regionu tonzila sa RT u odnosu na HHT. U limfnim folikulima nije pronađena statistički značajna razlika u broju TNF-α-produkujućih ćelija između ispitivanih grupa.
Rezultati istraživanja pokazuju da postoji značajna razlika u produkciji TNF-α u tonzilama sa RT i HHT. Ova razlika uslovljena je, najverovatnije, raličitim patogenetskim mehanizmom nastajanja hroničnog tonzilitisa i ukazuje na različit Th1 imuni odgovor u HHT i RT.

Ključne reči: hronični tonzilitis, TNF-α-produkujuće ćelije, morfometrija