ACTA FAC MED NAISS 2009; 26 (2): 71-75

Originalan rad

RESPIRATORNE I HEMODINAMSKE PROMENE ZA VREME OPADAJUĆEG ALVEOLARNOG PRODUVAVANJA KOD BOLESNIKA SA AKUTNIM RESPIRATORNIM DISTRES SINDROMOM

 

Tatjana Trojik, Mirjana Sosolceva, Mira Gjorceva

Klinika za hirurške bolesti Sv.Naum Ohridski, Skopje, Rep. Makedonija


SAŽETAK

U prospektivnoj kliničkoj studiji koja obuhvata 10 bolesnika sa akutnim respiratornim distres sindromom (ARDS) ispitivali smo hemodinamske i respiratorne promene za vreme alveolarnog produvavanja (recruitment) i održavanja otvorenim prethodno aeriranih alveola pomoću opadajućeg pozitivnog endekspiratornog pritiska (PEEP).
Produvavanje je izvođeno primenom pritiskom kontrolisane ventilacije sa fiksnim pozitivnim endekspiratornim pritiskom (PEEP) od 20 cmH2O i radnim pritiskom postepeno povećanim na 20, 25 i 30 cmH2O (pojedinačno trajanje u periodu od dva minuta). Nakon ovih postupaka, kako bi pluća ostala otvorena, tj. alveole ostale otvorene, na kraju ekspirijuma, smanjivali smo PEEP za 2 cmH2O na svaka dva minuta, sa udisajnim volumenom od 6ml/kg tt. PEEP koji drži pluća otvorenim (OL PEEP) je definisan kao PEEP, koji je za 2 cmH2O veći od maksimalne dinamičke respiratorne komplijanse. Gasna razmena, respiratorni mehanizmi i hemodinamske karakteristike mereni su na sledeći način: T0- nulto vreme, T20/30 - vreme kada je pozitivni endekspiratorni pritisak 20, a radni pritisak 30 cmH2O, što predstavlja trenutak na kraju alvelarnog produvavanja, tj. recruitment manevra i TOLP vreme, kada se zadaje pozitivni endekspiratorni pritisak (PEEP) koji drži otvorene alveole na kraju ekspiriuma (OL PEEP).
Odnos parcijalnog pritiska kiseonika (PaO2) i frakcije inspiratornog kiseonika (FiO2) uvećao se od početnog (T0) do TOLP trenutka merenja (130±49 vs 156± 64 mmHg, P<0.005), uz istovremeno uvećanje dinamičke respiratorne komplijanse (23±5 vs 27±6 ml/cm H2O,p<0.005).
Za vreme konstantnog pozitivnog endekspiratornog pritiska (14±3 cmH2O) i konstantnog disajnog volumena, umanjio se maksimalni inspiratorni pritisak (32±3 prema 29 ±3 cm H2O p<0.005), a parcijalni pritisak ugljen dioksida (PaCO2) ostao je nepromenjen (58±22 prema 53 ±18 mmHg). Nije postojalo značajno sniženje srednjeg arterijskog pritiska.
Standardizovana strategija otvorenih pluća uvećava oksigenaciju i poboljšava respiratornu komplijansu. U ispitivanoj grupi bolesnika nisu zapaženi veći hemodinamski poremećaji.

Ključne reči: ventilatorni menadžment, ARDS