ACTA FAC MED NAISS 2014;31(4):245-252

Originalan rad

UDC: 634.74:543:615.27

DOI: 10.2478/afmnai-2014-0030

 

ARONIA MELANOCARPA FILTER ČAJ: FENOLNI PROFIL I ANTIOKSIDATIVNA AKTIVNOST

 

Jovana Veljković1, Jelena Brcanović1, Aleksandra Pavlović1, Snežana Mitić1, Biljana Kaličanin2, Milan Mitić1

1Univerizitet u Nišu, Prirodno-matematički fakultet, Odsek za hemiju, Srbija

2Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, Odsek za farmaciju, Srbija


SAŽETAK

U cilju dobijanja informacija o antioksidativnoj aktivnosti infuz čajeva ploda aronije (Aronia melanocarpa) određena je koncentracija pojedinačnih fenolnih jedinjenja za koje se smatra da su odgovorna za antioksidativnu aktivnost ispitivanih čajeva. Sadržaj antocijana (cijanidin-3-O-galaktozid, cijanidin-3-O-glukozid, cijanidin-3-O-arabinozid, cijani-din-3-O-ksilosid), galne kiseline, kafene kiseline, protokatehinske kiseline, rutina imorina određen je korišćenjem tečne hromatografije pod visokim pritiskom (HPLC) sa UV/Vis ifluorescentnim detektorom. Antioksidativna aktivnost je ispitana korišćenjem četiri in vitro spektrofotometrijske metode: metoda uklanjanja 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) radikala, metoda vraćanja 2,2'-azino-bis (3-etilbenzotiazolin-6-sulfo katjon radikala) u svoj neutralni oblik (ABTS), redukcija gvožđe(III)-2,4,6-tripiridil-S-triazin kompleksa do gvožđe(II)-2,4,6-tripiridil-S-triazin kompleksa (FRAP) metoda redukcije Fe3+ do Fe2+jona (RP). Na osnovu dobijenih rezultata može se zaključiti da su u ispitivanim infuz čajevima najviše zastupljeni antocijani, a zatim slede fenolne kiseline. Od antocijana najviše je zastupljen cijanidin-3-O-galaktozid, a od fenolnih kiselina kafena kiselina. Visok stepen korelacije između DPPH i ABTS metode i FRAP I RP metode ukazuje na to da su prisutna fenolna jedinjenja, kao redukujući agensi u ispitivanim uzorcima, dobri hvatači slobodnih radikala. Generalno, dobijeni rezultati ukazuju da infuz čajevi od lista aronije pokazuju visok stepen antioksidativne aktivnosti i mogu biti dopuna svakodnevnoj ishrani u prevenciji bolesti izazvanih oksidativnim stresom.

 

Ključne reči: Aronia melanocarpa, infuz čaj, polifenolna jedinjenja, antioksidativna aktivnost, HPLC