ACTA FAC MED NAISS 2017;34(2):169-178

Originalni rad

UDC: 616.12-089:796.015

DOI: 10.1515/afmnai-2017-0019

 

Efekat Dinamskih vežbi sa opterećenjem na rehabilitaciju bolesnika nakon hirurške revaskularizacije srca

 

Slavica Kozomara, Ivana Krstić

Institut za lečenje i rehabilitaciju "Niška Banja", Niška Banja, Srbija




SAŽETAK
 

Kardiovaskularna rehbailitacija predstavlja integralni deo kompleksne terapije kardiovaskularnih bolesnika.

Cilj rada bio je da se utvrdi efekat dinamskih vežbi i vežbi sa opterećenjem na toleranciju napora, mišićnu snagu gornjih i donjih ekstremiteta i respiratorni indekskod bolesnika nakon hirurške revaskula-rizacije srca.

Istraživanjem su obuhvaćena 84 bolesnika podeljena u dve grupe. Obe grupe ispitanika uključene su u kompleksni program kardiovaskularne rehabilitacije intervalnog tipa.

Na kraju rehabilitacionog tretmana, koji je trajao 21 dan, statistički značajna razlika u mišićnoj snazi gornjih i donjih ekstremiteta registrovana je kod obe grupe (p < 0.05); statistički značajna razlika registrovana je u odnosu na toleranciju napora kod obe grupe (p < 0.001); statistički značajna razlika upčena je u trajanju testa fizičkim opterećenjem kod obe grupe (p < 0.05); vrednost respiratornog indeksa pokazala  je statistički značajnu razliku kod obe grupe (p < 0.001).

Posle rehabilitacionog tretmana, kod obe grupe ispitanika bilo je statistički značajne razlike u povećanju mišićne snage gornjih i donjih ekstremiteta, toleranciji napora i respiratornog indeksa. Povoljni efekti fizičkog treninga bili su izraženiji u grupi ispitanika uključenih u program dinamskih vežbi sa opterećenjem za gornje i donje ekstremitete.

 

 

Ključne reči: fizički trening, mišićna snaga, tolerancije napora, respiratorni indeks