ACTA FAC MED NAISS 2017;34(2):147-158

Originalni rad

UDC: 616.89-008.441.1:61-057.875

DOI: 10.1515/afmnai-2017-0016

 

Faktori koji utiču na strah od igle kod studenata medicine i farmacije

 

Boban Milovanović, Dušan Tomović, Slobodan M. Janković, Iva Grubor, Ljiljana Nikolić, Miloš Nikolić, Marina Mijajlović, Strahinja Mrvić, Ana Divjak, Andjela Milojević, Jelena Đoković, Andjelka Prokić, Andriana Bukonjić, Marija Sekulić, Vesna Matić, Đorđe Vukmirović, Bojan Rakonjac, Tanja Dimitrijević, Nataša Nikolić, Dragutin Jovanović, Jelena Milovanović, Marija Ratković, Nevena Barudžić, Nenad Mladenović, Milan Milutinović, Ana Antanasković, Milena Nikolić

Univerzitet u Kragujevcu, Fakultet medicinskih nauka, Kragujevac, Srbija




SAŽETAK

Cilj našeg istraživanja bio je da se otkriju faktori rizika koji su povezani sa strahom od igle među studentima medicine i farmacije.

Ukupno je bio anketiran 301 student medicine ili farmacije (82% žena i 18% muškaraca) koji pohađaju Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu od prve do pete godine studija. Studenti su anketirani putem upitnika za procenu straha od igle, putem vizuelno-analogne skale za samoprocenu intenziteta straha od igle i opštim upitnikom sa pitanjima o socio-demografskim karakteristikama učesnika.

Prosečne vrednosti skale straha od krvi i injekcije, i skale fobije i anksiozniosti od injekcije i skorova izbegavanja medicinskih ispitivanja su 7,89 ± 9,48; 4,46 ± 5,18 i 89,95 ± 12,73 respektivno. Sledeći faktori značajno utiču na rezultate skala: smer studija, hronična bolest u porodici, strah od zubara, fobija od mirisa u prostoriji, fobija od zvuka, rezultat na Bekovoj skali anksioznosti i strah od situacije kada medicinsko osoblje daje injekciju.

Strah od igle je češća među studentima farmacije nego među studentima medicine. Faktori koji predisponiraju da  studenti medicine ili farmacije razviju strah od igle su strah od zubara, fobija od mirisa u prostoriji, fobija od zvuka, opšta anksioznost i strah od situacije kada medicinsko osoblje daje injekciju.

 

 

Ključne reči: strah od igle, faktori rizika, medicina, farmacija, studenti