ACTA FAC MED NAISS 2017;34(2):119-128

Originalni rad

UDC: 303.022:005:614.2(55)

DOI: 10.1515/afmnai-2017-0013

 

Kritička procena objavljenih kvalitativnih istraživanja na polju menadžmenta u sestrinstvu od strane iranskih autora: studija preseka

 

 Abbas Heydari1, Seyed Majid Vafaei2, Mahmoud Bakhshi3

1Centar za istraživanje nege zasnovane na dokazima, Departman za medicnsko-hirurško sestrinstvo,

Fakultet za sestrinstvo i akušerstvo, Univerzitet Medicinskih nauka Mashhad, Mashhad, Iran

2Student doktorskih studija, Fakultet za sestrinstvo i akušerstvo, Univerzitet Medicinskih nauka Mashhad, Mashhad, Iran

3Centar za istraživanje nege zasnovane na dokazima, Departman za hirurgiju i anesteziju,

Fakultet za sestrinstvo i akušerstvo, Univerzitet Medicinskih nauka Mashhad, Mashhad, Iran




SAŽETAK
 

Veliki broj doktoranata iz oblasti menadžmenta u sestrinstvu, sa fokusom na kvalitativne studije, doprineo je razvoju kvalitativnih studija. Cilj ove studije bio je da napravi kritičku procenu kvalitativnih istraživanja u polju menadžmenta u sestrinstvu od strane iranskih autora, koja su objavljena u domaćim i međunarodnim časopisima.

U studiji preseka korišćene su međunarodne i persijske elektronske baze zbog sistematske pretrage relevantne literature, pri čemu su tražene sledeće ključne reči: kvalitativne studije, menadžment u sestrinstvu, i Iran. Za kvalitativnu procenu uključenih studija korišćeni su kriterijumi ustanovljeni Programom za kritičku procenu veština (CASP-eng.).

Od 22 procenjene studije, u 48% je korišćena utemeljena teorija, dok je u 22% slučaja korišćen metod analize sadržaja. Prosečan skor kod etičkih razmatranja iznosio je 1,66 od 4. Prosečne vrednosti za ispitivanje rigoroznosti i verodostojnosti istraživanja iznosile su 5,123 od 9 i 1,66 od 4. U pogledu cilja i metodologije, prosečne vrednosti su iznosile 3,33 od 4 i 2,22 od 3. Prosečna vrednost za kvalitet dizajna istraživanja je iznosio 2,66 od 6, a vrednost za metodu prikupljanja podataka je iznosila 4,44 od 7.

Rezultati su pokazali da kvalitet objavljenih kvalitativnih studija u polju menadžmenta u sestrinstvu nije zadovoljavajući i najveća slabost se odnosi na delimično usaglašavanje sa etičkim principima.

 

 

Ključne reči: kritička procena, kvalitativna istraživanja, menadžment u sestrinstvu, Iran