ACTA FAC MED NAISS 2018;35(1):73-80

Prikaz slučaja

UDC: 616.314-002-089-06

DOI: 10.2478/afmnai-2018-0008

 

Pojava postoperativnih komplikacija kod bolesnika podvrgnutih hirurškim intervencijama zbog Kronove bolesti: prikaz slučaja

 

Vladimir Joksimović1, Nikola Jankulovski1, Svetozar Antović1, Marija Joksimović2, Ljubinka Mančeva3

1Univerzitetska klinika za digestivnu hirurgiju, Klinički centar Majka Tereza, Skoplje, BJR Makedonija
2Univerzitetska klinika za ginekologiju i akušerstvo, Skoplje, BJR Makedonija
3Opšta bolnica Strumica, Strumica, BJR Makedonija



sažetak

Kronova bolest je hronično inflamatorno oboljenje gastrointestinalnog trakta zbog kojeg se javljaju strikture, zapaljenski procesi, fistule, apscesi, krvarenja i kancer. Ovo oboljenje obično zahvata tanko crevo, debelo crevo, rektum i anus. Nešto ređe su zahvaćeni želudac, jednjak i usna duplja. Uzrok ove bolesti nije poznat i ne postoji terapija koja bi dovela do izlečenja. Aktuelni medicinski i hirurški tretmani su efektivni u kontroli ove bolesti, ali čak i sa optimalnim tretmanom, rekurence i relapsi su česti.
Različiti faktori rizika koji su specifični za stanja povezana sa ovom bolešću mogu da utiču na ishod hirurškog tretmana u postoperativnom periodu. Ti faktori rizika mogu biti preoperativni laboratorijski inflamatorni markeri, poput vrednosti leukocita i CRP-a, flegmone prednjeg abdominalnog zida, preoperativnog interintestinalnog apscesa i pozitivnih resekcionih margina.
U radu je predstavljen bolesnik koji je hirurški lečen kao urgentni slučaj zbog komplikacija Kronove bolesti. Po prijemu, bolesnik je imao leukocitozu, povećane vrednosti CRP-a, anemiju, kao i nizak nivo ukupnih proteina i albumina.



Ključne reči: Kronova bolest, faktori rizika, komplikacije