ACTA FAC MED NAISS 2018;35(1):65-72

Originalni rad

UDC: 615.214.2:616.895.8

DOI: 10.2478/afmnai-2018-0007

 

Problemi u primeni antipsihotika u obliku depo preparata u lečenju shizofrenije

 

Anica Ranković1, Slobodan Janković2

1Departman za kliničku farmaciju, Klinika za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević", Beograd, Srbija
2Univerzitet u Kragujevcu, Fakultet medicinskih nauka, Departman za farmakologiju i toksikologiju, Kragujevac, Srbija



sažetak

Cilj ovog istraživanja bio je ispitivanje problema kod primene antipsihotika u obliku depo preparata u lečenju shizofrenije. Pored mnogih prednosti, dugodelujuće injekcije antipsihotika su povezane sa brojnim komplikacijama na mestu primene.
U kvalitativnoj studiji učestvovala su četiri medicinska radnika i pet bolesnika na terapiji lekovima: flufenazin, haloperidol i risperidon dati u obliku depo injekcija. Podaci su prikupljani direktnim posmatranjem, analizom istorija bolesti i semistruktuiranim intervjuom.
Analizirajući intervjue bolesnika, psihijatara i medicinskih sestara dobijeni rezulati su podeljeni u devet ključnih kategorija: kompetencija i obučenost medicinskih radnika, mesto i tehnika primene injekcija, praćenje komplikacija i neželjenih dejstava, briga o bolesniku i njegovoj privatnosti, dostupnost i evidentiranje terapije, trajanje i učestalost tretmana, opterećenje bolesnika, izbor formulacije terapije i prisustvo osećaja stigme.
Praćenje neželjenih efekata antipsihotika u obliku depo preparata se ne vrši u dovoljnom obimu, kao ni evidencija od strane lekara. Medicinske sestre su obučene za davanje dugodelujućih injekcija. Nedovoljno pažnje se posvećuje izboru prečnika igle, a pacijentu nije data mogućnost da izabere mesto ubrizgavanja leka. Promene na mestu primene leka nisu imala tri od pet pacijenata, dok su kod preostalih bili prisutni jaki bolovi, crvenilo i induracija.
Razmena informacija, mogućnost izbora mesta primene leka i praćenje neželjenih dejstava predstavljaju pozitivne strategije koje lekari i medicinske sestre treba da koriste da bi komplijantnost bolesnika bila bolja tokom primene dugodelujućih injekcija antipsihotika.



Ključne reči: shizofrenija, dugodelujuće injekcije antipsihotika, neželjena dejstva