ACTA FAC MED NAISS 2018;35(2):132-139

Originalni rad

UDC: 616.379-008.64-074

DOI: 10.2478/afmnai-2018-0015

 

Acido-bazni status bolesnika sa dijabetičnom ketoacidozom i ketonurijom: bosanskohercegovačko iskustvo

 

Edhem Hasković1, Azra Bureković2, Adnan Husić1, Muhamed Fočak1, Erna Islamagić1

1Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Sarajevu, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
2Klinika za endokrinologiju, dijabetes i metaboličke bolesti, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, Sarajevo, Bosna i Hercegovina



sažetak

Cilj ove studije bio je da analiziramo vrednosti biohemijskih parametara kod bolesnika sa ketoacidozom i ketonurijom.
U ovoj prospektivnoj komparativnoj studiji koja je provedena u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, uključeno je sto bolesnika oba pola sa dijabetesom melitusom. Uključeni su novodijagnosticirani bolesnici koji imaju dijabetes melitus sa komplikacijama poput ketoacidoze i ketonurije. Analizirane su vrednosti biohe-mijskih parametara kod ovih bolesnika.
Utvrdili smo da su srednje vrednosti pH, baznog ekscesa, koncentracije hidrogenkarbonata, natrijuma, glukoze, uree i kreatinina kod bolesnika sa ketoacidozom signifikantno različite u odnosu na bolesnike sa ketonurijom. Za vrednosti koncentracija serumskog kalijuma i kalcijuma nije pokazana signifikantna različitost. Takođe, vrednosti pH, baznog ekscesa kao i koncentracije hidrogenkarbonata, natrijuma, kalijuma, kalcijuma, glukoze, uree i kreatinina nisu bile značajno različite kod muških i ženskih bolesnika sa ketoacidozom.
Kod bolesnika sa dijabetičnom ketonurijom utvrdili smo pozitivnu korelaciju između početne vrednosti glukoze i acido-baznog statusa. Povećane vrednosti glukoze vode povećanju baznog ekscesa.



Ključne reči: ketoacidoza, dijabetes melitus, ketonurija