ACTA FAC MED NAISS 2018;35(2):87-93

Revijalni rad

UDC: 616-089.843:614.253

DOI: 10.2478/afmnai-2018-0010

 

Etika u transplantaciji organa

 

Svetlana Milijić1,2, Aleksandar Nikolić2

1Republički fond za zdravstveno osiguranje, filijala za Nišavski okrug sa sedištem u Nišu, Niš, Srbija
2Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, Niš, student doktorskih studija, Niš, Srbija



sažetak

Transplantacija organa predstavlja poseban i specifičan medicinski postupak koji se primenjuje u svrhe lečenja. Transplantacija je često jedini način izlečenja neke osobe. Danas u svetu sa tuđim organima uspešno živi više stotina ljudi, a transplantacija kao medicinski zahvat obavlja se rutinski. U Evropi se godišnje transplantacijom spasi oko 10 000 pacijenata, ali je daleko veći broj onih pacijenata koji čekaju svoj takozvani "organ spasa".
U svim državama transplantaciona medicina uređena je posebnim zakonima, propisima i konvencijama koje daju medicinsku, pravnu i etičku regulativu. Donorstvo predstavlja akt milosrđa i davanja, a ne ugovor o prometu. U transplantacionoj medicini apostrofira se pravednost i pravičnost.
Pitanje presađivanja organa zadire u najintimnija pitanja čovekovog integriteta, ljudskog dostojanstva, zdravlja i bolesti. Iz tog razloga od etike se traže određena uputstva, pravila ponašanja i postupanja. Danas se u etičkim dilemama u vezi sa transplantacijom organa manje gleda na imperativnu etiku, u kojoj se naglašava dužnost, već se naglasak stavlja na tzv. indikativnu etiku u kojoj ideja o opštoj odgovornosti i solidarnosti dolazi u prvi plan. Kod transplantacije organa uzetih sa živih donora lekar je dužan da pruži potpune informacije davaocu i primaocu o svrsi i prirodi samog postupka, verovatnoći uspeha, posledicama, mogućim rizicima i zabeleženim neželjenim reakcijama. Kada se radi o presađivanju sa kadavera osnovno etičko pitanje je definicija moždane smrti i pijetet prema umrlom.
Najveći razlog malog broja donora leži u neobaveštenosti, strahu od doniranja organa i etičkim pitanjima vezanih za transplantaciju.



Ključne reči: transplantacija, etika, donor, kadaver, moždana smrt