ACTA FAC MED NAISS 2018;35(2):114-124

Originalni rad

UDC: 613.83-053.6

DOI: 10.2478/afmnai-2018-0013

 

Faktori koji utiču na pušenje nargile kod učenika srednjih škola

 

Minela Z. Vapljanin, Aleksandar G. Kocović, Miloš N. Milosavljević, Srđan M. Stefanović

Univerzitet u Kragujevcu, Fakultet medicinskih nauka, Kragujevac, Srbija



sažetak

Tokom poslednjih godina prevalencija pušenja nargile je u porastu u svetu, posebno kod mladih ljudi, što može da ima potencijalno opasne posledice po njihovo zdravlje.
Cilj studije bio je da se ispitaju faktori koji su povezani sa konzumiranjem nargile među učenicima srednjih škola.
U studiju koja je bila bila sprovedena u Novom Pazaru bili su uključeni učenici starosti od 17 do 19 godina koji su pohadjali sledeće škole: Medicinsku školu, Gimnaziju, Ekonomsko-trgovinsku školu i Ugostiteljsku školu. Studija je dizajnirana kao studija slučaj-kontrola. Učenici koji konzumiraju nargilu su predstavljali grupu slučajeva, dok je kontrolna grupa bila sačinjena od učenika koji nikad nisu pušili nargilu. Za potrebe istraživanja konstruisan je poseban upitnik, koji je služio za procenu mišljenja koje adolescenti imaju prema konzumiranju nargile.
Naše istraživanje je obuhvatilo ukupno 270 učenika četvrtog razreda srednjih škola u Novom Pazaru. Prosečna starost ispitanika bila je 18 godina. Najvažniji faktori koji mogu uticati na konzumiranje nargile su bili: konzumiranje nargile kod članova porodice, razvedeni roditelji i aktivno pušenje cigareta od strane članova porodice. Većina studenata je istakla da pušenje nargile predstavlja društveno neprihvaćenu formu ponašanja. Takođe, osobe koje konzumiraju nargile nisu ni atraktivnije ni popularnije.
Konzumiranje nargile je češće kod adolescenata čiji su roditelji razvedeni, kao i kod adolescenata čiji čla-novi porodice puše nargile ili cigarete. Najvažniji razlog za konzumiranje nargile kod adolescenata je želja za opuštanjem.



Ključne reči: adolescenti, faktori rizika, nargile, pušenje