ACTA FAC MED NAISS 2018;35(2):105-113

Originalni rad

UDC: 616.127-005.8(55)

DOI: 10.2478/afmnai-2018-0012

 

Razlozi kasnijeg upućivanja bolesnika sa infarktom miokarda u urgentni centar u Iranu

 

Mojtaba Rad1, Akram Bidi2, Gholam Reza Khaligh2, Mostafa Rad3

1Departman za sestrinstvo, fakultet za sestrinstvo i akušertstvo, Univerzitet medicinskih nauka Sabzevar, Sabzevar, Iran
2Univerzitet medicinskih nauka Sabzevar, Sabzevar, Iran
3Departman za sestrinstvo, fakultet za sestrinstvo i akušertstvo, Iranski istraživački centar za zdrav život, Univerzitet medicinskih nauka Sabzevar,Sabzevar, Iran



sažetak

Kasnije upućivanje pacijenata sa infarktom miokarda je jedan od glavnih izroka morbiditeta i mortaliteta kod ovih bolesnika. Cilj ove studije je bio utvrđivanje faktora koji utiču na kasno upućivanje bolesnika sa srčanim udarom lekaru urgentnog centra.
Ova deskriptivna studija preseka je uključila 148 bolesnika sa infarktom miokarda koji su upućeni u urgentni centar. Učesnici studije su birani primenom metode cenzusa. Upitnik koji su sačinili istraživači je osmišljen i analiziran u smislu validnosti i pouzdanosti prikupljenih podataka. Kriterijumi za učestvovanje u studiji su uključili: prisustvo bola u grudima ili pojavu drugih simptoma koji su ukazivali na akutni infarkt miokarda, starost bolesnika iznad 18 godina, spremnost za učestvovanje u studiji, i na kraju bolesnike sa akutnim infarktom miokarda koji su bili kasno upućeni i primljeni u koronarnu jedinicu u okviru od najmanje 48 sati. Podaci su analizirani korišćenjem deskriptivne i inferencijalne statistike primenom SPSS softvera. Vrednost P < 0.05 je uzeta kao statistička značajnost.
Kao važni faktori koji su uticali na kasno upućivanje pacijenata lekaru urgentnog centra navedeni su: smanjenje bola nakon odmora (85,8%), jak bol u grudima i nepoznavanje simptoma srčane bolesti i abnormalnih srčanih simptoma (87,8%), zamena srčanih tegoba sa muskuloskeletalmim problemima (70,2%), kao i prisustvo dijabetesa melitusa. Prosečno vreme dolaska u urgentni centar od pojave srčanih tegoba je bio 24 ± 3 sata.
Nepoznavanje kardiovaskularnih simptoma kao i simptoma akutnog infarkta miokarda upućuje na neophodnost edukacije društva o ovim simptomima i rano upućivanje u zdravstvene centre.



Ključne reči: kasnije upućivanje, infarkt miokarda, urgentnost