ACTA FAC MED NAISS 2018;35(3):244-255

Originalni rad

UDC: 615.273:613.2

DOI: 10.2478/afmnai-2018-0026

 

Izrada, ispitivanje pouzdanosti i validacija upitnika za procenu znanja bolesnika o uticaju hrane na efikasnost oralne antikoagulansne terapije

 

Katarina V. Tomašević1, Slobodan Janković2

1Dom zdravlja “Kraljevo“, Kraljevo, Srbija
2Univerzitet u Kragujevcu, Fakultet medicinskih nauka, Kragujevac, Srbija



sažetak

Oralni antikoagulansi, antagonisti vitamina K (varfarin i acenokumarol) u širokoj su upotrebi za primarnu i sekundarnu prevenciju tromboembolijskih događaja. Dosadašnje studije su pokazle da bolesnici imaju nizak nivo znanja o varfarinu, posebno njegovoj interakciji sa hranom.
Cilj studije bio je izrada, ispitivanje pouzdanosti i validacija upitnika o znanju bolesnika o uticaju hrane na efikasnost oralnih antikoagulanasa.
Sprovedena je prospektivna studija bazirana na izradi, proveri pouzdanosti i validaciji upitnika o znanju bolesnika o uticaju hrane na efikasnost oralnih antikoagulanasa. Studija je sprovedena na bolesnicima u Opštoj bolnici "Studenica" u Kraljevu.
U istraživanju je učestvovalo 226 ispitanika. Upitnik se sastojao od 10 pitanja. Kronbahov koeficijent α, nakon eliminacije neadekvatnih pitanja, iznosio je 0,882. Upitnik čine dva faktora, koji predstavljaju 50,07% i 10,03% varijanse upitnika.
Ovo je jedinstven, pouzdan i validan upitnik koji meri nivo zananja bolesnika o uticaju hrane na efikasnost oralnih antikoagulanasa. Upotrebom ovog upitnika, kao instrumenta, moguće je identifikovati bolesnike koji koriste oralne antikoagulanse sa nedovoljnim znanjem o mogućoj interakciji leka sa hranom.



Ključne reči: antikoagulansna terapija, znanje, namirnice