ACTA FAC MED NAISS 2018;35(4):311-319

Originalni rad

UDC: 616.66-055.3

DOI: 10.2478/afmnai-2018-0033

 

Da li veličina penisa utiče na seksualno ponašanje muškaraca koji imaju seks sa muškarcima?

 

Milan Bjekić1, Sandra Šipetić-Grujičić2, Hristina Vlajinac2, Ivana Dunić1

1Gradski zavod za kožne i venerične bolesti, Beograd, Srbija
2Univerzitet u Beogradu, Medicinski fakultet, Institut za epidemiologiju, Beograd, Srbija



sažetak

Veličina polnog uda je čest razlog zabrinutosti kod većine muškaraca u zapadnim zemljama, dok je u gej kulturi penis deo tela koji se vezuje za seksualnu privlačnost i vidljivost. Cilj ovog rada je da utvrdi kako samopercepcija veličine polnog uda utiče na seksualno ponašanje, upotrebu kondoma, učestalost polno prenosivih infekcija i seksualnu ulogu tokom analnog seksa kod muškaraca koji imaju seks sa muškarcima.
Sprovedena je studija preseka koja je obuhvatila muškarce koji imaju seks sa muškarcima koji su došli u Savetovalište za polne bolesti Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu.
Od ukupno 319 ispitanika 6,6% je percipiralo da im je veličina penisa "ispod proseka", 71,5% da je "prosečna", a 21,9% da je "iznad proseka". U poređenju sa muškarcima sa "prosečnom" veličinom penisa, oni koji su imali penis "ispod proseka" češće su bili nezadovoljni njegovom veličinom (p < 0,05), češće su lagali druge osobe o veličini svog penisa (p < 0,001) i imali pasivnu ulogu tokom analnog seksa (p < 0,05). Muškarci koji su imali penis "iznad proseka" češće su bili zadovoljni njegovom veličinom (p < 0,001), imali su aktivnu ulogu tokom analnog seksa (p < 0,01), veći broj seksualnih partnera (p < 0,05), češće probleme sa tesnim kondomom (p < 0,001) i češće su oboljevali od gonoreje i hlamidijaze (p < 0,001) u odnosu na muškarce sa "prosečnim" penisom.
Samopercepcija veličine penisa bila je udružena sa nekim aspektima seksualnog ponašanja i učestalosti polno prenosivih infekcija kod muškaraca koji imaju seks sa muškarcima.



Ključne reči: muškarci koji imaju seks sa muškarcima; veličina penisa; upotreba kondoma; seksualno ponašanje; polno prenosive infekcije