ACTA FAC MED NAISS 2019;36(1):15-26

Originalni rad

UDC: 616.69-008.14:633.7:577

DOI: 10.2478/afmnai-2019-0002

 

Ekstrakti biljke Garcinia Kola pozitivno utiču na markere erektilne funkcije: da li je moguća primena u kliničkom lečenju?

 

Adebola Busola Ojo1, Oluwafemi Adeleke Ojo2,3, Mary Abiola Okesola4, Basiru Olaitan Ajiboye2, Babatunji Emmanuel Oyinloye2,5

1Departman za Biohemiju, Univerzitet u Ekiti, PMB 5363, Ado-Ekiti, Nigerija
2Odsek za fitomedicinu i biohemijsku toksikologiju, Departman za biohemiju, Univerzitet Afe Babalola, PMB 5454, Ado-Ekiti, Nigerija
3Departman za biohemiju, University u Ilorinu, Ilorin, Nigerija
4Departman za biohemiju, Univerzitet Covenantm, Ota, Ogun, Nigerija
5Grupa za biotehnologiju i strukturalnu biohemiju, Departman za biohemiju i mikrobiologiju, Univerzitet u Zululandu, KwaDlangezwa 3886, Južna Afrika



sažetak

Ovaj rad ispituje antioksidativni kapacitet i potencijal ekstrakata biljke Garcinia kola u cilju poboljšanja biohemijskih markera koji su u vezi sa erektilnom funkcijom kao i mogućnost primene u kliničkom lečenju. Ispitivana su inhibitorna svojstva vodenih ekstrakata biljke Garcinia kola na fosfodiesterazu-5 (PDE-5), arginazu, angiotensin konvertujući enzim (ACE) i acetilholinesterazu (AChE) na genitalijama miševa. Kod ekstrakata je ispitivana redukciona sposobnost (eng. FRAP) kao i oksidativni kapacitet (eng. DPPH). Ekstrakti su pokazali povećanu inhibitornu aktivnost PDE-5 (IC50 = 47,52 ± 0,01 μg/mL), ACE (IC50 = 46,90 ± 0,87 μg/mL), AChE (IC50 = 44,85 ± 1,33 μg/mL) u tkivu corpus cavernosum, nego što je bila inhibitorna aktivnost PDE-5 (IC50 = 75,58 ± 2,04 μg/mL), ACE (IC50 = 53,00 ± 0,30 μg/mL), AChE (IC50 = 54,57 ± 1,50 μg/mL) i arginaze (IC50 = 69,68 ± 2,42 μg/mL) u homogenatu testikularnog tkiva. Štaviše, ekstrakti biljke Garcinia kola pokazali su se kao potencijalni izvor funkcionalne hrane i farmakoloških supstanci, ali su takođe pokazali i farmakološka svojstva sa ciljem poboljšanja erektilne funkcije.



Ključne reči: Garcinia kola, erektilna funkcija, antioksidansi, inhibicija enzima