ACTA FAC MED NAISS 2020;37(1):5-22

Revijalni rad

UDC: 616-008:612.397
DOI: 10.5937/afmnai2001005T

 

 

Metabolički sindrom i poremećaji metabolizma masti:

molekularni i biohemijski aspekti

 

Oksana Tkachenko1, Iryna Polishchuk2, Nadiya Gorchakova3, Hanna Zaychenko3
 

1Institit za biohemiju Paladin, Kijev, Ukrajina
2Politehnički institut “Igor Sikorsky” Kijev, Kijev, Ukrajina
3Nacionalni medicinski univerzitet Bogomolets, Kijev, Ukrajina

 



sažetak


    Ovaj revijski rad prikazuje karakteristike adipoznog tkiva, kao metabolički aktivnog organa, ukazuje na endokrine funkcije adipoznog tkiva, i predstavlja ulogu adipoznog tkiva u funkcionisanju imunog sistema. Takođe, prikazana je uloga gojaznosti u razvoju insulinske rezistencije i dijabetesa melitusa tipa 2, i prikazan je efekat dislipidemije na razvoj metaboličkog sindroma i insulinsku rezistenciju. Pokazano je da je osnovna funkcija masnog tkiva skladištenje enrgije preko održavanja ravnoteže između lipolize i lipogenetskih procesa. Inhibicija lipogeneze i uvećanje lipolize posmatrani su u metaboličkim poremećajima, naročito u insulinskoj rezistenciji. Funkcija adipoznog tkiva reguliše se putem adipokina, koji se tu i luče. Stanje inflamacije suštinski je konstituent i jedan je od razloga statusa insulinske rezistencije. Neutralizacija glavnih inflamatornih citokina ne obnavlja senzitivnost na insulin, što ukazuje na činjenicu da stanje upale nije jedini uzrok insulinske rezistencije. Hronična inflamacija niskog stepena razvija se kao rezultat gojaznosti. Proinflamatorni citokini utiču na insulinsko signaliziranje putem stimulacije stres kinaza. Funkcije signalnih i imunih ćelija zavise od fosfolipidnog sastava.

    Nezasićene masne kiseline su supstrat sinteze bioaktivnih medijatora. Dodeljeni aktivirani receptori proliferacije peroksizoma (PPARs) smatraju se glavnim terapeutskim ciljem. Takođe, ispitani su sintetički ligandi tiazolidindona, kao i komponente endogenog kanabinoidnog sistema N-acetiltanolamina. N-steroletanolamin je od posebne važnosti; takođe, prikazan  je njegov pozitivni efekat na normalizaciju lipidnog profila različitih tkiva, naročito tkiva osetljivih na insulin.

 

Ključne reči: adipozno tkivo, gojaznost, dijabetes melitus tipa 2, insulinska rezistencija, masne kiseline, endokanabinoidne supstance