ACTA FAC MED NAISS 2020;37(1):57-64

Originalni rad

UDC: 616.45 008.6:616.12 008.331.1-07
DOI: 10.5937/afmnai2001057N

 

 

Primarni aldosteronizam: analiza dobijena

speckle tracking ehokardiografijom

 

Andryi Nykonenkoą, Iryna Zubryką, Oleksandr Podluzhnyią, Olrksandr Molodan˛, Sergii Bukhtii3,
Oleksandr Nykonenko2
 

1Državni medicinski Univerzitet Zaporizhzhya, Zaporizhzhya, Ukrajina
˛Državni departman “Medicinska akademija za postdiplomsko obrazovanje ukrajinskog
Ministarstva zdravlja Zaporizhzhya”, Zaporizhzhya, Ukrajina
3Vinmec Internacionalna bolnica JCI, Departman za anesteziologiju i
le
čenje bola, Hanoj, Vijetnam



SAŽETAK

 

    Remodelovanje miokarda kod bolesnika sa primarnim aldosteronizmom obavlja se preko mineralno kortikoidnih receptora smeštenih na miocitima i fibroblastima. Cilj ove studije bila je analiza efekata arterijske hipertenzije i metaboličkih poremećaja na kardiovaskularni sistem bolesnika sa primarnim aldosteronizmom.
    Ova studija uključila je 54 bolesnika sa primarnim aldosteronizmom, od kojih su 32 (61,1%) osobe bile ženskog i 22 (38,9%) osobe muškog pola. Prosečna starost bolesnika iznosila je 51,95 godina ± 13,77 godina.
    Zabeležena je statistički značajna negativna korelacija između sistolnog krvnog pritiska i longitudinalnog strain-a leve komore u nivou baze srca; umerena negativna korelacija između longitudinalnog strain-a leve komore u nivou baze srca i prečnika korena aorte; negativna korelacija između cirkuferencijalnog strain-a leve komore u nivou baze srca i sistolnog krvnog pritiska, kao i negativna korelacija između cirkuferencijalnog strain-a leve komore u nivou baze srca i odnosa između aldosterona i renina. Dobijene korelacije između sistolnog krvnog pritiska i longitudinalnog strain-a leve komore u nivou baze srca, dijastolnog krvnog pritiska i cirkuferencijalnog strain-a leve komore u nivou baze srca ukazuju na to da hipertrofiji leve komore, kod primarnog aldestorenozma prethodi ne samo smanjenje longitudinalnog strain-a, što je prethodno i pokazano, već i smanjenje cirkularnog strain-a.


 

Ključne reči: primarni aldosteronizam, hipertenzija, ehokardioskopija, dijagnoza