ACTA FAC MED NAISS 2020;37(1):334-342

Originalni rad

UDC: 616.314.1-74:615.46
DOI: 10.5937/afmnai1904334D

 

 

Procena informisanosti žena, učestalosti obavljanja

Papanikolau pregleda i stavova prema ovom pregledu

u Sabzevaru, Iran (2015)

 

Bibi Leila Hoseini1, Nematullah Shomoossi2,
Mohammad Hassan Rakhshani3,4, Reihane Beinaghi5
 

1Departman za akušerstvo, Medicinski fakultet, Univerzitet medicinskih nauka u Sabzevaru, Sabzevar, Iran
2Departman za opšte kurseve, Medicinski fakultet, Univerzitet medicinskih nauka u Sabzevar,u Sabzevar, Iran
3Doktor nauka u biostatistici, Departman za biostatiku, Fakultet za javno zdravlje,
Univerzitet medicinskih nauka u Sabzevaru, Sabzevar, Iran
4Doktor nauka u biostatistici, Iranski istraživački centar za zdravo starenje, Fakultet za javno zdravlje,
5Fakultet za javno zdravlje, Studentski istraživački komitet,
Univerzitet medicinskih nauka u Sabzevaru, Sabzevar, Iran  



SAŽETAK


   
Rak grlića materice smatra se čestim karcinomom ženskog reproduktivnog sistema. Takođe, vodi se kao drugi najčešći uzrok smrtnosti od karcinoma kod žena. Smatra se da je u Iranu rak grlića materice četvrti najčešći karcinom kod žena. Stoga je cilj studije bila procena znanja žena, odlaska ginekologu i stavova prema Papanikolau pregledu, s obzirom na značaj Papnikolau pregleda u prevenciji raka grlića materice, kao i procena uticaja informisanosti žena i stavova prema ovom pregledu. Ova deskriptivna studija izvedena u gradu Sabzevar, u Iranu, uključila je 385 žena, koje su bile upućene u zdravstvene centre i ginekološke ordinacije. Upitnik sastavljen i potvrđen od strane autora Abediana and Dormohamadia (2013), upotrebljen je za prikupljanje podataka. Deskriptivna i analitička statistika primenjene su za analizu podataka.
    Srednje vrednosti za procenu informisanosti, stavova i odlaska ginekologu zbog izvođenja pregleda iznosile su 2,1 ± 0,10, 66 ± 0,43 i 0,70 ± 0,06. Starost ispitanica, njihovo obrazovanje i obrazovanje njihovih supružnika bile su efektivne varijable u proceni njihove informisanosti, njihovih stavova i izvođenja pregleda.
    Rezultati su pokazali da uprkos činjenici da informisanost i odlazak ginekologu zbog izvođenja pregleda nisu bili zadovoljavajući, stav žena bio je prilično prihvatljiv. Stoga se preporučuje edukacija žena u zdravstvenim centrima od strane lekara, zajedno sa zdravstvenim osobljem u cilju poboljšanja informisanosti i njihovih stavova, kao i redovni odlazak ginekologu zbog prevencije raka grlića materice i lečenja.

 Ključne reči: informisanost, stav, izvođenje pregleda, Papanikolau pregled, Sabzevar