ACTA FAC MED NAISS 2020;37(6):160-170

Originalni rad

UDC: 616-008:612.397
DOI: 10.5937/afmnai2001005T

 

 

 

Validnost i pouzdanost Čarlsonovog indeksa komorbiditeta kod starije iranske

populacije koja živi u uslovima zajedničkog smeštaja

 

Raziye Sadat Hosseini1, Yadollah Abolfathi Momtaz2,3,

Farahnaz Mohammadi Shahboulaghi2, Masoome Alijanpour Aghamaleki4

 

 

1Istraživački centar za zdravstvenu negu, Fakultet za sestrinstvo i akušerstvo, Iranski univerzitet medicinskih nauka, Teheran, Islamska Republika Iran  

2Iranski centar za istraživanje starenja,  Univerzitet za socijalnu zaštitu i rehabilitacione nauke, Teheran,

Islamska Republika Iran

3Malezijski centar za istraživanje starenja (MyAgeing), Univerzitet u Putri, Putra, Malezija

 4Student postdiplomskih studija na reproduktivnom zdravlju, Univerzitet Tarbiat Modares, Teheran,

Islamska Republika Iran

 

 

SAŽETAK

 

                Čarlsonov indeks komorbiditeta jednostavna je metoda za prikazivanje opterećenja komorbiditetom. Cilj ove studije bila je procena validnosti i pouzdanosti Čarlsonovog indeksa komorbiditeta kod starije iranske populacije u uslovima zajedničkog smeštaja.

                  Ova studija preseka sprovedena 2017. godine, uključila je 600 starijih osoba starosti preko 60 godina, koje su živele u uslovima zajedničkog smeštaja u Teheranu, u Iranu. Za dobijanje uzorka primenjena je višefazna metoda slučajnog uzorkovanja po klasterima. Čarlsonov indeks komorbiditeta obuhvatio je 17 kategorija bolesti i upotrebljen je kao sredstvo za merenje jednogodišnjeg rizika i opterećenja bolestima. Validnost kriterijuma procenjena je skalom za samoprocenu zdravlja i skalom za ocenu svakodnevnih aktivnosti. Za testiranje validnosti i pouzdanosti Čarlsonovog indeksa komorbiditeta korišćena je Spirmanova korelacija ranga, kao i koeficijent korelacije unutar klase, softver SPSS, verzija 23.

                Od ukupno 600 ispitanika, 64% bilo je ženskog pola. Prosečna starost bila je 76,82 (SD = 7,45) godine i skoro 63% ispitanika bilo je u braku. Rezultati validnosti kriterijuma, primenom analize višestruke linearne regresije, pokazali su da je Čarlsonov indeks komorbiditeta značajno predviđen primenom skale za samoprocenu zdravlja (Beta = -0,26; p < 0,001) i skalom za ocenu svakodnevnih aktivnosti (Beta = -0,17; p < 0,001). Pored toga, pouzdanost Čarlsonovog indeksa komorbiditeta, primenom koeficijenta korelacije unutar klase iznosila je 0,77; 95% CI, 0,60 do 0,87.

               Kako su rezultati pokazali dobar nivo validnosti i pouzdanosti Čarlsonovog indeksa komorbiditeta, njegova primena se preporučuje u zdravstvenim studijama o starijoj populaciji, koja živi u uslovima zajedničkog smeštaja u Iranu.

 

Ključne reči: Čarlsonov indeks komorbiditeta, validnost kriterijuma, pouzdanost, starija populacija koja živi u uslovima zajedničkog smeštaja, Iran