ACTA FAC MED NAISS 2020;37(7):171-179

Originalni rad

UDC 616.895.4:616.314-057.87

DOI 10.5937/afmnai37-25122

 

 

 

Povezanost nivoa depresije i samoprocene oralnog zdravlja

kod studenata medicine

 

 

Miloš M. Stepović1, Zlata Rajković1, Dailbor Stajić2, Marija Sekulić2, Milena Maričić3, Nela Đonović2,4

 

1Univerzitet u Kragujevcu, Fakultet  medicinskih nauka, Kragujevac, Srbija

 2Univerzitet u Kragujevcu, Fakultet medicinskih nauka, Departman za higijenu i ekologiju,

Kragujevac, Srbija 

3Medicinski koledž primenjenih nauka u Zemunu, Beograd, Srbija

4Institut za javno zdravlje, Kragujevac, Srbija

 

SAŽETAK

 

 

                 Cilj studije je određivanje povezanosti nivoa depresije i oralnog zdravlja, oralnih navika i subjektivnih osećaja u regiji usta i zuba kod studenata završne godine studija medicine.

                 Ukupno 103 studenta završne godine studija medicine Fakulteta medicinskih nauka, Univerziteta u Kragujevcu, učestvovalo je u istraživanju. Korišćena su dva upitnika u istraživanju – Bekov inventor depresije II i upitnik oralnog zdravlja za odrasle. Statistička analiza urađena je programom SPSS, verzija 21. Hi-kvadrat test korišćen je za procenu i statistički značajni rezultati bili su oni sa p vrednošću manjom od 0,05.

                 Nije bilo statistički značajne razlike između nivoa depresije kod muškaraca i žena. Procentualno, 21,4% studenata imalo je depresiju. Korelacija između depresivnih nivoa i oralnih pokazatelja ukazala je na to da su učestalost pranja zuba i izbegavanje osmehivanja bili značajno različiti među ženskim studentima, sa procenjenim različitim nivoima depresije. Problemi sa odgrizanjem hrane i problemi u socijalnoj interakciji bili su značajno različiti kod muškaraca i žena.

               Depresija je prisutna kod studenata završnih godina studija medicine i utiče na samoprocenu oralnog zdravlja studenata. Programi promocije usmereni na populaciju mladih mogu pomoći u unapređenju njihovih stavova i ponašanja vezanih za oralno zdravlje.

 

Ključne reči: depresija, oralno zdravlje, student medicine, mentalno zdravlje, Srbija