ACTA FAC MED NAISS 2020;37(3):211-230

Revijalni rad

UDC: 616.831-006.48:612

DOI: 10.5937/afmnai2003211T

 

 

 

Angiogeneza u glioblastomu: molekularni i ćelijski
mehanizmi i klinička aplikacija

Desanka Tasić2,4 , Irena Dimov5, Miloš Kostov6, Nataša Vidović3, Dragan Dimov1,2

 

1Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, Niš, Srbija
2Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, profesor u penziji, Niš, Srbija
3Centar za patologiju i patološku anatomiju, Klinički centar Niš, Niš, Srbija
4Centar za patologiju i patološku anatomiju, Klinički centar Niš, patolog u penziji, Niš, Srbija
5Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, Departman za imunologiju, Niš, Srbija
6Institut za sudsku medicinu, Niš, Srbija

 

SAŽETAK

 

                 

                       Glioblastom (GBM) je najčešći primarni maligni tumor mozga odraslih, sa lošom prognozom. Uprkos napretku u terapiji, nije postignut značajan porast preživljavanja bolesnika sa GBM. Ovi tumori recidiviraju kod većine bolesnika, a terapijske opcije za recidivantne tumore su ograničene. GBM su agresivni, brzorastući i izrazito infiltrišući tumori, sa obilnom angiogenezom (mikrovaskularnom proliferacijom) i nekrozom. Međutim, novoformirani tumorski sudovi strukturno i funkcionalno su abnormalni, sa stvaranjem polja hipoksije i nekroze, doprinoseći tumorskoj progresiji i agresivnosti. Pošto su GBM hipervaskularne prirode, ciljanje tumorske angiogeneze čini obećavajuću terapijsku strategiju.
                    U ovom revijalnom radu, autori sumiraju molekularne i ćelijske mehanizme angiogeneze GBM i druge načine vaskularizacije tumora, kao i ključne medijatore ovih procesa. Takođe, diskutuju o značaju tumorske hipoksije u promociji angiogenog i vaskulogenog procesa, doprinosu GBM matičnih ćelija u vaskularizaciji tumora i o antiangiogenoj terapiji za tretman GBM, kao i rezistenciji na ovu terapiju. Bolje razumevanje molekularne i ćelijske baze neovaskularizacije GBM, mehanizama rezistencije na terapiju i doprinosa GBM matičnih ćelija u formiranju vaskulature, vodiće razvoju efikasnijih terapijskih strategija.

Ključne reči: glioblastom, angiogeneza, vaskulogeneza, hipoksija, GBM matične ćelije, antiangiogena terapija, rezistencija