ACTA FAC MED NAISS 2020;37(3):231-240

Originalni rad

UDC: 616.31:613.98

DOI:10.5937/afmnai2003231K

 

 

 

Uticaj oralnog zdravlja na kvalitet života kod bolesnika
starije životne dobi

 

Milena Kostić1,2, Marko Igić1,2, Ana Pejčić1,2

 1Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, Niš, Srbija
2Klinika za stomatologiju, Niš, Srbija

 

 

SAŽETAK

             

                Loša higijena i bolesti zuba i oralnih tkiva mogu uticati na sve aspekte života bolesnika.
            Cilj istraživanja bilo je utvrđivanje subjektivne ocene oralnog i opšteg zdravlja bolesnika i njihovog uticaja na kvalitet života bolesnika starije životne dobi.
              Istraživanje je obuhvatilo 46 bolesnika, korisnika gerijatrijskog centra, kojima su postavljana pitanja iz trodelnog upitnika. Prvi deo upitnika odnosio se na osnovne socio-demagrafske podatke. Drugi deo upitnika bio je modifikovani Oral Impacts of Daily Performance (OIDP), nakon čega je sledila procena opšteg i oralnog zdravlja od strane bolesnika. Likertovom petostepenom skalom (1 – 5) utvrđivana je frekvencija, utvrđivan je intenzitet nastalih poteškoća i utvrđivana je subjektivna procena zdravstvenog stanja.
          Na osnovu modifikovanog OIDP upitnika utvrđeno je da svi bolesnici imaju neku poteškoću, koja je posledica oralnih tegoba. Čak 86,96% bolesnika imalo je poteškoće u jelu i uživanju u hrani, smejanju i pokazivanju zuba bez nelagodnosti, kao i u uživanju u druženju sa drugim ljudima, zbog oralnih tegoba. Bolesnici sa krezubošću pokazivali su veće vrednost OIDP skorova u odnosu na bezube, ali na osnovu Studentovog t-testa nezavisnih uzoraka, nije utvrđena statistički značajna razlika. OIDP skorovi nisu zavisili od pola, bračnog statusa, kao ni od obrazovne strukture bolesnika. Ispitanici sa ozbiljnijim poteškoćama imali su i statistički signifikantno veću potrebu za stomatološkim intervencijama.
         Poboljšanjem oralnog zdravlja i čestim stomatološkim pregledima mogle bi se unaprediti funkcije orofacijalnog sistema, izgled i samopouzdanje bolesnika, što bi pozitivno uticalo i na njihov socijalni život.

 Ključne reči: oralno zdravlje, kvalitet života