ACTA FAC MED NAISS 2020;37(3):241-251

Originalni rad

UDC: 616.12‑008.315-036.1:616-008.9:[577.344:546.21

DOI: 10.5937/afmnai2003241S

 

 

 

Korelacija parametara oksidativnog stresa i geometrije
leve komore kod bolesnika sa hroničnom srčanom insuficijencijom

 

Sandra Šarić1, Tatjana Cvetković2,3, Dejan Petrović1,4, Valentina Mitić1, Sanja Stojanović1,
Vladana Stoiljković3, Marina Deljanin-Ilić1,4

1Institut za tretman i rehabilitaciju “Niška Banja”, Niška Banja, Srbija
2Univerzitet u Nišu, Medicinski  fakultet, Institut za biohemiju, Niš, Srbija
3Centar za medicinsku i kliničku biohemiju, Klinički centar, Niš, Srbija
4Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, Niš, Srbija

 

 

SAŽETAK

  

          

                Oksidativni stres, kao jedan od patofizioloških mehanizama koji učestvuju u smanjenju kontraktilnosti miokarda, stimuliše proliferaciju srčanih fibroblasta i aktiviranje matriksnih metalo-proteinaza, što dovodi do remodelovanja vanćelijskog matriksa. Hipertrofija leve komore (LVH) je poznati nezavisni faktor rizika za kardiovaskularne događaje.
             Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi vezu između parametara oksidativnog stresa i pokazatelja geometrije leve komore kod bolesnika sa hroničnom srčanom insuficijencijom.
             Studija je obuhvatila 81 ispitanika s dijagnozom srčane insuficijencije i 68 ispitanika raspoređenih u kontrolnu grupu. Parametri morfologije miokarda i funkcije leve komore mereni su ehokardiografijom. Sadržaj supstanci, koje reaguju sa tiobarbiturnom kiselinom (TBARS), krajnji produkti oksidacije proteina (AOPP), ukupne SH grupe u serumu i aktivnost katalaze određivani su u obe grupe. Rezultati su pokazali da su koncentracije TBARS, AOPP i SH grupa značajno povećani kod bolesnika u poređenju sa ispitanicima iz kontrolne grupe (p < 0,01), uz istovremeno povećanu koncentraciju TBARS kod bolesnika sa koncentričnom hipertrofijom u poređenju sa bolesnicima sa normalnom geometrijom (p < 0,05). Korelaciona analiza poka-zala je snažnu pozitivnu povezanost geometrijskih parametara i funkcije miokarda i TBARS i negativnu korelaciju između dijametra desne komore i aktivnosti katalaze.
             Rezultati ove studije pokazuju da su parametri oksidativnog stresa značajno povišeni kod bolesnika sa oštećenjem srca i da koncentracije TBARS i AOPP, markera oksidacije lipida i proteina, snažno koreliraju sa parametrima geometrije leve komore.

 Ključne reči: hronično oštećenje srca, oksidativni stres, geometrija leve komore