ACTA FAC MED NAISS 2020;37(3):261-266

Originalni rad

UDC:615.33.065:615.322

DOI:10.5937/afmnai2003261V

 

 

 

Zaštitni efekti zelenog čaja i borovnice na gentamicinom uzrokovanu
nefrotoksičnost kod pacova

 

Milica Veljković1, Dragana R. Pavlović2, Ivan Ilić3, Dušan Sokolović4

 

1Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, Institut za fiziologiju, Niš, Srbija
2Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, Katedra za farmaciju, Niš, Srbija
3Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, Institut za patologiju, Niš, Srbija
4Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, Institut za biohemiju, Niš, Srbija

 

 

 SAŽETAK

 

                                  Cilj našeg istraživanja bio je da ispitamo da li zeleni čaj i borovnica ispoljavaju zaštitni efekat na gentamicinom izazvano oštećenje bubrega, kada se primene zajedno sa gentamicinom, kao i da napravimo vezu između njihovih efekata.
                    GM grupa pacova tretirana je samo gentamicinom, GT grupa samo zelenim čajem, B grupa samo borovnicom, a kontrolna grupa samo fiziološkim rastvorom.
                  Biohemijska analiza pokazala je značajno povećane nivoe uree i kreatinina u GM grupi, u odnosu na grupe koje su istovremeno tretirane borovnicom ili zelenim čajem. Histološko ispitivanje pokazalo je potpuno uništenje glomerulske bazalne membrane, ali i bazalne membrane proksimalnih i distalnih tubula pacova u GM grupi. Ovi efekti oštećenja bili su znatno ublaženi, ali i ograničeni samo na proksimalne tubule, kada su borovnica ili zeleni čaj bili primenjeni zajedno sa gentamicinom.
                  Zaštitni efekti i zelenog čaja i borovnice na nefrotoksičnost bubrega izazvanu gentamicinom javljaju se zbog njihove jake antioksidativne aktivnosti. Pošto su to antioksidansi koji su široko rasprostranjeni u prirodi, mogu da ponude dostupnu i povoljnu pomoćnu terapiju u lečenju Gram–negativnih infekcija, koja bi mogla da ublaži gentamicinsku nefrotoksičnost, ali ne bi uticala na baktericidni efekat gentamicina.

Ključne reči: gentamicinska nefrotoksičnost, zeleni čaj, borovnica, pacov