ACTA FAC MED NAISS 2020;37(3):267-273

Originalni rad

UDC:615.273:612.127
DOI:
10.5937/afmnai2003267B

 

 

 

Upoređivanje efekata heparina od 1000 jedinica i 5000
jedinica na gasove arterijske krvi

 

Reza Borabadi1, Mostafa Rad2, Mohammad Hassan Rakhshani3, Mojtaba Rad4

 

 

1Departman za sestrinstvo, Fakultet za sestrinstvo i akušerstvo, Univerzitet za medicinske naukeu Sabzevaru,
Sabzevar, Iran
2
Departman za sestrinstvo, Fakultet za sestrinstvo i akušerstvo, Iranski istraživački centar za zdravo starenje, Univerzitet za medicinske nauke u Sabzevaru, Sabzevar, Iran 
3Departman za biostatistiku i epidemiologiju, Fakultet za zdravlje, Iranski istraživački centar za zdravo srarenje, Univerzitet za medicinske nauke u Sabzevaru, Sabzevar, Iran 
4Departman za urgentnu medicine, Fakultet za udružene medicinske nauke,
Univerzitet za medicinske nauke u Sabzevaru, Sabzevar, Iran

 

 

SAŽETAK

                

                   Analiza gasova arterijske krvi neophodna je za praćenje respiratornih i metaboličkih parametara kod bolesnika na intenzivnoj nezi. Cilj ove studije bilo je upoređivanje efekata heparina od 1000 jedinica i 5000 jedinica na gasove arterijske krvi kod bolesnika u jedinici intenzivne nege.
                  Ova studija sprovedena je kao trostruko slepa klinička studija. Izabrano je ukupno 78 bolesnika sa povredama glave metodom slučajnog uzorka, na departmanu urgentne medicine u jednoj od bolnica u urbanom delu Irana, 2017. godine. Podaci su prikupljeni pomoću upitnika i liste laboratorijskih parametara i analizirani su primenom deskriptivnih i inferencijalnih statističkih metoda u okviru R softvera.
                   Uočene su statistički značajne razlike u vrednostima Na,
SaO2, Ca, BEecf (p < 0,001), HCO3, BEe i K između dveju grupa (p < 0,01). Nije utvrđena statistički značajna razlika među vrednostima PaCO2, PH i PaO2 u krvi ispitanika ovim grupama (p > 0,05).
                Rezultati ove studije potvrdili su da heparin od 1000 jedinica i 5000 jedinica nisu imali efekte na respiratorne parametre u analiziranim gasovima arterijske krvi. Međutim, koncentracija heparina imala je značajan uticaj na metaboličke parametre u analizi gasova arterijske krvi i elektrolita.

 Ključne reči: koncentracija heparina, gasovi arterijske krvi, elektrolit