ACTA FAC MED NAISS 2020;37(3):180-190

Originalni rad

UDC: 616.72-002.78:613.2

DOI:10.5937/afmnai2003286B

 

 

 

Režim ishrane može biti najvažni segment u terapiji
uspešnog snižavanja urata kod gihta

 

Nimet Bilge Kalkan1, Mehmet Engin Tezcan2

 

 1Univerzitet zdravstvenih nauka, Bolnica za obuku i istraživanje Kartal Dr. Lutfi Kirdar,
Departman za porodičnu medicinu, Istanbul, Turska
2
Univerzitet zdravstvenih nauka, Bolnica za obuku i istraživanje Kartal Dr. Lutfi Kirdar,
Departman za reumatologiju, Istanbul, Turska

 

 

 

SAŽETAK

 

 

                

               Hiperurikemija i hronično taloženje kristala natrijum urata glavni su uzrok gihta. Terapija snižavanja urata osnova je u lečenju gihta. U ovoj studiji ispitivane su demografske osobine i karakteristike oboljenja, koje bi mogle biti povezane sa uspešnijim snižavanjem urata.
              U studiji je učestvovalo šezdeset šest bolesnika, koji su bili na farmakološkoj terapiji snižavanja urata. Nepridržavanje farmakološkoj terapiji bio je kriterijum za isključenje iz studije. Demografske i terapeutske karakteristike, kao i karakteristike udruženih bolesti i gihta, prikupljene su za potrebe studije. Nakon toga, uporedili smo parametre između bolesnika na uspešnoj terapiji snižavanja urata i bolesnika na neadekvatnoj terapiji.
           Pridržavanje dijeti razlikovalo se između grupa (OR, 7,00; CL%95 2,27
21,56). Sve ostale karakteristike, uključujući i dozu alopurinola, bile su slične.
           Utvrdili smo da je režim ishrane jedini faktor koji se povezuje sa uspešnim snižavanjem urata, dok su bolesnici bili na farmakološkoj terapiji snižavanja urata. Nepoštovanje farmakoloških i nefarmakoloških mera bilo je glavni problem za vreme terapije snižavanja urata. Stoga, kliničari bi trebalo da naglase značaj svih segmenata terapije snižavanja urata, uključujući i režim ishrane, uz obavezno informisanje bolesnika o prirodi bolesti i benefitima terapije snižavanja urata.

Ključne reči: giht, terapija snižavanja urata, režim ishrane, alopurinol