ACTA FAC MED NAISS 2020;37(3):294-301

Originalni rad

UDC:611.314-053.2 (540)

DOI:10.5937/afmnai2003294M

 

 

 

 

Studija o nicanju trajnih zuba kod dece uzrasta
od pet do deset godina koja su posetila Stomatološki fakultet
u gradu Mangalore u Indiji

 

Varshini Marimuthu, Pushparaja Shetty

Departman za oralnu patologiju, Memorijalni institut za stomatološke nauke A.B. Shetty,
Univerzitet Nitte Deralakatte, Mangalore, Indija

 

 

 SAŽETAK

              

             Zubi su biološki markeri zrelosti i nicanje zuba u usnoj šupljini predstavlja značajan događaj u životu svake osobe. Veliki broj faktora igra ulogu u obrascu nicanja zuba, uključujući zubni karijes, uticaj fluorida, kao i urođena stanja, poput Daunovog sindroma.
         Cilj rada bilo je određivanje vremena nicanja stalnih zuba kod dece uzrasta od pet do deset godina, koja su posetila Stomatološki fakultet u gradu Mangalore.
         Studija je uključila ispitivanje dece uzrasta od pet do deset godina, koja su posetila Memorijalni institut za stomatološke nauke A.B. Shetty, Deralakatte, Mangalore. Kod svakog deteta, koje je učestvovalo u studiji, utvrđen je broj izniklih zuba i trajnih zuba u nicanju. Roditelji/staratelji su intervjuisani i njihovi odgovori su zabeleženi i analizirani.
          Studija je pokazala da prvo niče prvi kutnjak levo u mandibuli, dok je prosečna starost dece u kojoj se javlja nicanje prvog zuba iznosila 6,4 godine. U ovoj studiji uočeno je nešto ranije nicanje zuba na levoj strani vilice.  
         Prvi trajni zub koji je nikao u vilici bio je prvi kutnjak u mandibuli levo i primećeno je blago kašnjenje u nicanju maksilarnih lateralnih sekutića.

Ključne reči: nicanje, stalni zubi, denticija