ACTA FAC MED NAISS 2020;37(4): 359-368

Originalni rad

UDC: 616.1-008.1:616.8

DOI: 10.5937/afmnai2004359K

 

 

 

Upoređivanje akutnih kardiovaskularnih odgovora veslača tokom testa
opterećenja u laboratorijskim uslovima i na vodi

 

Νikolaos Κoutlianos, Νikolaos Panolias, Milena Tomović, Serafeim Alexiou

Laboratorija za sportsku medicine, Fakultet za fizičku kulturu i sport,  Aristotelov univerzitet u Solunu,
Solun, Grčka

 

 SAŽETAK

                            

            Ova studija poredi akutne kardiovaskularne odgovore veslača tokom testa opterećenja u laboratorijskim uslovima i na vodi sa ciljem da identifikuje moguće razlike između ta dva tipa testiranja.
            Šest veslača je testirano na Concept2 veslačkom ergometru u laboratoriji i u skifu na vodi. Tokom oba testa mereni su srčana frekvenca, krvni pritisak (sistolni i dijastolni) i saturacija kiseonika u krvi (% SpO2).
            Analiza dobijenih podataka nije pokazala statistički značajnu razliku između laboratorijskog i testa na vodi kada je u pitanju srčana frekvenca (p > 0.05), sistolni krvni pritisak (p > 0.05) i saturacija kiseonika u krvi (p > 0.05), isti parametri su tokom oba testa imali sličan trend rasta odnosno opadanja. Jedino se vrednost dijastolnog krvnog pritiska registrovana neposredno nakon testa i tokom sedmominutnog oporavka statistički značajno razlikovala između ova dva tipa testiranja.
            Kardiovaskulari odgovori veslača registrovani tokom testa u laboratoriji i na terenu (u vodi) nisu pokazali velika odstupanja i iz toga možemo zaključiti da se podaci dobijeni testiranjem veslača u laboratorijskim uslovima mogu koristiti kao pouzdani za procenu utreniranosti i planiranje trenažnog procesa veslača. Ipak, smatra se da terenska testiranja nude veću pouzdanost i specifičnost jer bolje imitiraju stvarne takmičarske uslove.
 

Ključne reči: veslanje, ergometrija, testovi na terenu, kardiovaskularni odgovor na vežbanje