ACTA FAC MED NAISS 2020;37(4): 369-380

Originalni rad

UDC: 614.88:616-052
DOI: 10.5937/afmnai2004369S

 

 

 

Efekat primene indeksa za procenu urgentnosti
na čekanje i zbrinjavanje bolesnika na odeljenju
urgentne medicine

 

Akbar Sarvari, Hosein Habibzadeh, Leyla Alilu, Naser Sheikhi

 

Departman za medicinsko-hiruršku negu, Fakultet za sestrinstvo i akušertstvo,
Univerzitet medicinskih nauka u Urmiji, Urmija, Iran

 

 

SAŽETAK

                                   

            Vreme koje bolesnici provedu na odeljenju urgentne medicine, kako bi bili zbrinuti, utiče na mnogobrojne procese koji se odvijaju na tom odeljenju. Cilj ovog istraživanja bilo je određivanje efekta primene indeksa za procenu urgentnosti situacije na vreme koje bolesnici provedu na odeljenju urgentne medicine kako bi bili zbrinuti.
            Ova kvazieksperimentalna studija uključila je 736 bolesnika, koji su bili upućeni na odeljenje urgentne medicine bolnice Imam Khomeini u Mahabadu. Nakon trijaže, usled primene ovog indeksa, trista šezdeset osam bolesnika raspoređeno je u preinterventnu grupu, dok je trista šezdeset osam pacijenata raspoređeno u postinterventnu grupu, primenom metode slučajnog odabira. Pre i posle sprovođenja trijaže, vreme čekanja bolesnika  bilo je mereno i beleženo hronometrom. Za analizu podataka korišćeni su Chi-square, Mann-Whitney i Kruskal-Wallis testovi.
            Pre i nakon intervencije, bolesnici iz obeju grupa bili su homogeni u pogledu demografskih varijabli (p > 0,05). Rezultati Mann-Whitney testa ukazuju na to da primena indeksa za procenu urgentnosti situacije ima pozitivan efekat na smanjenje prosečnog vremenskog intervala za zbrinjavanje bolesnika, kao i na ukupno vreme provedeno na odeljenju urgentne medicine (p < 0,05).
            Uzimajući u obzir primenu trijaže pomoću ovog indeksa, koja je smanjila čekanje bolesnika, indeks za procenu urgentnosti situacije preporučuje se u obuci sestara i ostalog medicinskog osoblja na odeljenju urgentne medicine.
 

Ključne reči: odeljenje urgentne medicine, trijaža, bolesnik