ACTA FAC MED NAISS 2021;38(1): 64-76

Originalni rad

UDC: 661.746.2:582
DOI: 10.5937/afmnai38-30591

 

Procena nutritivnog sastava i antifungalni potencijal bakteriocinogenih bakterija
mlečne kiseline iz katija
na toksigeni Aspergillus flavus

Paul Oladimeji Gabriel1, Clement Olusola Ogidi2, Oladipo Oladiti Olaniyi1, Bamidele Juliet Akinyele1

1Departman za mikrobiologiju, Federalni univerzitet za tehnologiju, PMB 704 Akure, Nigerija
2Biotehnološka jedinica, Biološke nauke, Univerzitet Kings, PMB 555, Odeomu, Nigerija

 

 SAŽETAK

                                            

               U ovoj studiji je prikazan nutritivni sastav katija, fermentisane hrane bazirane na žitaricama, kao i antifugalna aktivnost bakteriocina, koji proizvodi bakterije mlečne kiseline, iz katija na aflatoksigeni Aspergillus flavus (A. flavus). Sadržaj proteina (9,29%) u katiju bio je viši (p < 0,05) nego u vlažnom mlevenom fermentisanom sorgumu (6,17%). U toku fermentacije mlevenog sorguma do faze spremnog katija, antinutritivni sadržaj bio je smanjen (p < 0,05) od 1,22 na 0,72 mg/100 g, 3,13 na 1,13 mg/100 g i 7,31 na 3,02 mg/100 g za tannin, fenol i fitate, po prikazanom redosledu. Molekularne tehnike pokazale su identitet izolovanih bakterija mlečne kiseline:  Lactobacillus pentosus BS MP-10, L. paracasei 4G330, L. brevis ABRIINW, L. casei KG-5, L. sakei soj RFI LAB03, L. fermentum JCM 8607, L. plantarum KLDS 1.0607, L. rhamnosus JCM 8602 i L. lactis XLL1734. Među izolovanim bakterijama mlečne kiseline, L. plantarum, L. lactis i L. fermentum imale su značajne zone inhibicije (p < 0,05) od 11,0 mm, 9,1 mm i 7,8 mm, na aflatoksigeni A. flavus. Izražen antifungalni potencijal supernatanta L. plantarum bez ćelija može se pripisati prisustvu 3-fenilaktične kiseline, fenilsirćetne kiseline, plantaricina (bakteriocina), na šta je ukazala gasna hromatografija – masena spektrometrija (GC-MS). Bakterije mlečne kiseline proizvele su metabolite sa antifungalnim svojstvima, koji su uticali na rok upotrebe, ukus i nutritivni sastva fermentisane hrane.

Ključne reči: žitarica, proksimativan, 3-fenilaktična kiselina, fenilsirćetna kiselina, gasna hromatografija – masena spektrometrija, fermentacija