ACTA FAC MED NAISS 2021;38(1):85-95

Originalni rad

UDC: 616.89-008.441.1:614.253.4:303.62(497.11)

DOI: 10.5937/afmnai38-25165

 

 

 

Izrada i ispitivanje pouzdanosti upitnika o strahu od vađenja
krvi kod studenata fakulteta medicinskih nauka
 

Suzana Milutinović1, Ana Stanković2, Sunčica Ivanović1, Sanja Trgovčević1, Tatjana Kilibarda1

1Akademija vaspitačko-medicinskih strukovnih studija Kruševac Odsek Ćuprija, Ćuprija, Srbija
2Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, Kragujevac, Srbija
 

 

 SAŽETAK

                              

               Korišćenje validiranih upitnika o strahu od igle i vađenja krvi od posebnog je značaja, jer je ovaj javni zdravstveni problem primećen kod velikog broja bolesnika i može da utiče na neadekvatno pružanje medicinske pomoći.
                 Ispitivanje pouzdanosti upitnika o strahu od vađenja krvi kod studenata sprovedeno je na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu.
                U ovom istraživanju korišćena je studija preseka. Uzorak su činili studenti Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, ukupno njih 300, što čini 20% populacije studenata na pomenutom fakultetu. Instrument istraživanja bio je upitnik The Blood-Injection Symptom Scale (BISS), koji se sastojao od 22 pitanja. Istraživanje je obavljeno u toku jednog meseca 2016. godine. Statistička obrada podataka izvršena je korišćenjem programa IBM SPSS Statistics 21.
               Na osnovu vrednosti parametra Cronbach’s Alpha (0,894) i drugih parametara, koji su korišćeni u cilju određivanja pouzdanosti, pokazan je visok stepen pouzdanosti ovog upitnika. Nakon izvršene eksplorativne faktorske analize, dobijena su tri faktora, koja najviše utiču na nepovoljne ishode kod venepunkcije – vazovagalni simptomi, prisutan strah od igle i posledica uboda, kao i prisutan strah od bolnice i osobe koja uzima krv.
               Upitnik BISS pokazao je dobru pouzdanost na populaciji studenata Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu i može se primeniti na opštoj populaciji za ispitivanje straha od igle, posledica uboda, straha od bolnice i osoba koje uzimaju krv, a samim tim i za prevenciju ovih simptoma.

 Ključne reči: upitnik, pouzdanost, strah od igle i vađenja krvi