ACTA FAC MED NAISS 2021;38(2): 156-163

Originalni rad

UDC: 579.862:616.126-002-053.2
DOI: 10.5937/afmnai38-28448

                                              

Obrazac antimikrobne osetljivosti oralnih viridans
streptokoka kod dece sa rizikom od
infektivnog endokarditisa

Morva Moudi1, Nilgoon Pasdar2, Kazem Babazadeh3, Zahra Shahandeh4, Farahnaz Sadighian5

 

1Studentski istraživački komitet, Univerzitet medicinskih nauka u Babolu, Babolu, Iran
2Istraživački centar za oralno zdravlje, Zdravstveni istraživački institut, Univerzitet medicinskih nauka u Babolu, Babol, Iran
3Univerzitet medicinskih nauka u Babolu, Babol, Iran
4Istraživački centar za nezarazne dečije bolesti, Zdravstveni istraživački institut,
Univerzitet medicinskih nauka u Babolu, Babol, Iran
5
Departman za laboratorijske nauke, Fakultet paramedicinskih nauka, Univerzitet medicinskih nauka u Babolu, Babol, Iran

 

 SAŽETAK

                                                       

                Infektivni endokarditis (IE) je važno kliničko oboljenje dece, sa stopom mortaliteta od 11,6%. Profilaksa antibioticima jedna je od najčešće korišćenih metoda kod dece sa rizikom od ove bolesti. Stoga je procena antibiotske rezistencije neophodna u pogledu povećanja ovog trenda. Cilj ove studije bilo je određivanje obrasca osetljivosti oralnih viridans streptokoka izolovanih iz dentalnog plaka dece sa rizikom od infektivnog endokarditisa.
               Pedeset jedan uzorak plaka dobijen je od dece uzrasta od tri godine do dvanaest godina, u periodu od aprila do jula 2018. godine. Uzorci su uzeti sterilnim brisem i prebačeni u laboratoriju u moždano-srčanom infuzionom agaru. Uzorci su odmah kultivisani na Kolumbija krvnom agaru. Nakon identifikovanja viridans streptokoka, urađen je test antimikrobne osetljivosti (AST) na Mueller-Hinton agaru (MHA) sa ovčijom krvlju i E-test trakama za određene antibiotike. Minimalna inhibitorna koncentracija (MIC) određena je za svaki uzorak i dobijeni rezultati ocenjeni su kao osetljivi, intermedijarno osetljivi i rezistentni.
             Izolovana je 51 bakterija iz grupe viridans od dece prosečne starosti 7,3 godine ± 2,5 godina. Najveća rezistencija zabeležena je za azitromicin u 36 (70,6%) izolata, a potom za cefazolin u 35 (68,6%) izolata. Najveća osetljivost uočena je za amoksicilin u 46 (90,2%) izolata.
             Na osnovu nalaza ove studije, amoksicilin je najefikasnija opcija za profilaksu dece. Štaviše, cefazolin treba koristiti oprezno, jer bakterije koje su rezistentne na ovaj antibiotik mogu biti prenosioci rezistentnih gena drugim bakterijama.

 Ključne reči: endokarditis, bakterije, nega zuba kod dece, viridans streptokoke, test mikrobne osetljivosti, antibakterijski agensi