ACTA FAC MED NAISS 2021;38(2): 171-176

Originalni rad

 

UDC: 572.545:616.314
DOI: 10.5937/afmnai38-28868

                                             

Simetrija lica kod ispitanika sa punim zubnim nizom

 

Milena Kostić1,2, Andrija Nedeljković3, Marko Igić1,2, Nikola Gligorijević1, Katarina Kocić4

1Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, Niš, Srbija
2Klinika za dentalnu medicinu, Služba zastomatološku protetiku, Niš, Srbija
3Univerzitet u Kragujevcu, Fakultet medicinskih nauka, Kragujevac, Srbija
4Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, student doktorskih studija, Niš, Srbija

 

 

SAŽETAK

                

                                    

                  Univerzalni pojam lepog ne postoji, ali simetričnost lica doprinosi boljem estetskom učinku. Ta skladnost  se odnosi, pre svega, na odnos delova lica, i dentalnih parametara. Gubitak zuba dovodi do sma-njenja visine zagrižaja i konsekutivnog približavanja vrha nosa i brade i poremećaja vertikalnog i horizon-talnog odnosa maksile i mandibule.
                 Cilj istraživanja bilo je utvrđivanje odnosa delova lica, međusobnog odnosa dentalnih parametara i odnosa dentalnih parametara prema strukturama lica kod studenata sa punim zubnim nizom. 
                U istraživanje je bilo uključeno 60 studenata stomatologije oba pola, kod kojih je kliničkim pregledom utvrđeno prisustvo kompletnog zubnog niza. Mereni su facijalni parametri profila ispitanika, kao i odnos bipupilarnog rastojanja i interkomisuralnog rastojanja.
             Dobijeni rezultati su delimično potvrdili teroriju o poklapanju visina profilnih trećina i polovina lica. Naime, postojala je statistički značajna razlika u visini donje u odnosu na druge dve trećine lica, kao i u odnosu dimenzija dve profilne polovine lica. Interkanino rastojanje bilo je statistički značajno veće u odnosu na ukupnu širinu sekutića. Vrednosti rastojanja između dve pupile i komisure usana nisu se statistički značajno razlikovale. Dobijeni rezultati mogli bi se koristiti u rekonstrukciji međuviličnih odnosa nakon gubitka pojedinih ili svih zuba.

 Ključne reči: estetika lica, facijalni parametri