ACTA FAC MED NAISS 2021;38(3):210-224                                                                                          

Revijalni rad

UDC:616.24-002.5
DOI:10.5937/afmnai38-30478

                                             

 

Breme tuberkuloze kao stalni medicinski i pravni izazov
čovečanstva kroz vekove

 

Milan Radović1,2,3, Aleksandar Đorđević4, Borislav Božanić1
1Univerzitetski Klinički centar Niš, Klinika za plućne bolesti, Niš, Srbija
2Univerzitetski Klinički centar Niš, Klinika za grudnu hirurgiju, Niš, Srbija
3Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, Katedra za internu medicinu, Niš, Srbija 
4Univerzitet u Nišu, Pravni fakultet, Katedra za pravnoistorijske nauke, Niš, Srbija 

 

SAŽETAK

                                                                       

                 Tuberkuloza (TB) je kao zarazna bolest, tokom ljudske istorije, bila i ostala permanentni medicinski i pravni izazov, uz stalno prisutna otvorena pitanja, za koja su odgovori implicirani aktuelnim društvenim okolnostima.
                U antičko doba, nedovoljno poznavanje etiopatogeneze TB imalo je za rezultat diskriminaciju i izolaciju obolelih. U srednjem veku, kraljevi su koristili oboljevanje od TB da bi osigurali političku vlast nad svojim podanicima, a tokom 19. i 20. veka, TB je u kulturološkom smislu poprimila romantizovanu formu, dok je sa druge strane postojala velika društvena fobija od zaraze, oboljevanja i umiranja. Stereotipi su se formirali oko svih žrtava TB, dok je društvo pokušavalo da razume prirodu bolesti i prihvati je na civilizovan način, budući da je zdravstveni problem sa brojnim socijalnim implikacijama. Savremene mere javnog zdravlja za borbu protiv širenja pandemije TB uspostavljaju se nakon otkrića Kohovog bacila u 19. veku, a pronalazak i masovna primena BCG vakcine u 20. veku uspostavljaju i prve okvire u globalnoj kontroli TB. Otkrićem streptomicina 1944. godine i isoniazida 1952. godine, započinje savremeno doba lečenja i kontrole TB, koje s pojavom rezistencije na lekove, koepidemije sa AIDS-om, zanemarivanja javnih zdravstvenih institutcija i aktuelne COVID-19 pandemije, uz ugrožena brojna zakonska prava zaraženih i obolelih osoba, uprkos stalnom društveno-ekonomskom napretku čovečanstva, postavlja nove izazove ka eliminaciji ove bolesti.
                Brojni pokušaji društva, kroz vekove, da osmisli preventivne i terapijske mere za tuberkulozu, kroz različite nivoe socijalnih obaveza i aktivnosti, imale su i imaju dubok uticaj na ljudski rod u celini, oblikujući dalju reakciju prema žrtvama ove smrtonosne bolesti.

 Ključne reči: tuberkuloza, istorija, pravna moć, zakonska prava