ACTA FAC MED NAISS 2021;38(3):225-239

Originalni rad

UDC:616.61-636.028:57.085
DOI:10.5937/afmnai38-29628

Dugotrajna primena hlorokina i etanola izaziva ozbiljna morfološka oštećenja
bubrega kod pacova na niskoproteinskom režimu ishrane

 

Abdurrahman Abdulkadir1,2, Ejikeme Felix Mbajiorgu1

1Katedra za histologiju i embriologiju,  Odsek za anatomske nauke, Fakultet zdravstvenih nauka,
Univerzitet Witwatersrand, Johannesburg, Gauteng, Južna Afrika
2
Departman za anatomiju, Fakultet zdravstvenih nauka, Državni univerzitet Birnin Kebi, PMB 1157,
Država Kebi, Nigerija

 

SAŽETAK

                                                            

                 Cilj ove studije bilo je ispitivanje mikroskopskih bubrežnih promena kod pacova nakon istovremene primene hlorokina i etanola, uz neadekvatan unosom proteina.
                 Šezdeset četiri pacova nasumično je podeljeno u osam grupa od po osam pacova: kontrolnu grupu sa normanlnim sadržajem proteina (NPC – eng.) ili na režimu ishrane sa niskim sadržajem proteina (LPC – eng.); grupu tretiranu hlorokinom sa normalnim sadržajem proteina (NPQ – eng.) ili na niskoproteinskom režimu ishrane (LPQ – eng.); grupu tretiranu etanolom sa normalnim sadržajem proteina (NPE – eng.) ili sa niskim sadržajem proteina (LPE – eng.); grupe istovremeno tretirane hlorokinom i etanolom sa normalnim sadržajem proteina (NPQE – eng.) ili sa niskim sadržajem proteina (LPQE). Hlorokin je u normalnom fiziološkom rastvoru administriran na nedeljnom nivou pacovima iz sledećih grupa: NPQ, LPQ, NPQE i LPQE, dok su pacovi iz grupa NPE, LPE, NPQE i LPQE primali šestoprocentni etanol kroz vodu za piće ad libitum. Pacovi grupa NPC i LPC primili su normalni fiziološki rastvor od 0,9% i običnu vodu za piće. Nakon tretmana, sprovedeno je rutinsko bojenje hematoksilinom i eozinom, Masonovo trihromno bojenje na kolagen, procenjivanje zapremine bubrega, određivanje broja glomerula, imunofluorescencija za akvaporin 2 i procena zapremine urina.
             Rezultati su pokazali smanjeni volumen bubrega u svim eksperimentalnim grupama pacova u poređenju sa kontrolnom grupom. Kod pacova u eksperimentalnim grupama zabeleženo je povećano taloženje kolagenskih vlakana, kao i promena bubrežne histologije, u poređenju sa pacovima iz kontrolne grupe.
             Istovremena primena hlorokina i alkohola dovodi do poremećaja histologije bubrega i bubrežne funkcije kod pacova hranjenim niskim sadržajem proteina, što može dovesti do bubrežne insuficijencije.

 Ključne reči: hlorokin, etanol, nizak sadržaj proteina, VGStudio, akvaporin 2