ACTA FAC MED NAISS 2021;38(4):324-333                                                                                          

Revijalni rad

UDC:616.98:578.834
DOI: 10.5937/afmnai38-30415

                                             

 

Pregled preporuka za kućno lečenje pacijenata sa sumnjom na KOVID-19
koji se manifestuje blagim simptomima

 

Javad Dehghannezhad1, Vahid Zamanzadeh1, Zhilla Heydarpoor Damanabad2, Hadi Hassankhani1,
Malcolm Boyle3, Abbas Dadashzadeh1

 

1Departman za medicinsko-hirurško sestrinstvo, Fakultet za sestrinstvo i akušerstvo,
Medicinski fakultet Univerziteta u Tabrizu, Tabriz, Iran 
2
Departman za pedijatrijsko sestrinstvo, Facultet za sestrinstvo i akušerstvo,
Medicinski fakultet Univerziteta u Tabrizu, Tabriz, Iran 
3
Akademski mentor u obrazovanju medicinskih tehničara, Univerzitet u Grifitu, Medicinski fakultet,
Kvinslend, Australija

 

 

SAŽETAK

                                                                       

               

                 Nega pacijenata kod kuće sa kovidom-19 predstavlja globalni izazov. Cilj ove studije bio je pregled preporuka o kućnoj nezi pacijenata sa sumnjom na kovid-19 koji se manifestuje blagim simptomima.
               Ovo je pregled naučne literature o kovidu-19 i kućnoj nezi pretraživanjem sledećih medicinskih elektronskih baza podataka: PubMed, ProQuest, Google Scholar i CINAHL.
           Elektronske baze su pretraživane od početka 2019. godine do kraja avgusta 2020. godine. Termini za istraživanje bili su: kućna nega, kovid-19, virus korone 2019, nega i nega bolesnika. U istraživanje su uključeni radovi koji su opisivali aspekte kućne nege bolesnika sa blagim kliničkim simptomima kovida-19. Radovi u kojima je opisivano lečenje pacijenata u zdravstvenim institucijama, terapijski protokol koji nije moguće sprovesti u kućnim uslovima, kao i radovi koji se nisu uklapali u studiju bili su isključeni iz istraživanja. Pregledane su i referentne liste preuzetih časopisa.
            Ukupno je identifikovano 1970 radova. Devetsto  pedeset studija su bile duplikati, zbog čega su  uklonjene, nakon čega je za pregled ostalo 500 naslova i abstrakata. Pregledom naslova i apstrakata pronađeno je 60 radova koji su ispunjavali kriterijume studije. Nakon analize celih radova, 12 radova je uključeno u studiju. Glavni termini koji su pokrivali kućnu negu se mogu sumirati kao: kućni karantin, lečenje kontakata obolelih, rana dijagnoza kod kuće, kontrola kliničkih simptoma (na primer, temperatura i kašalj), adekvatna ishrana i unos tečnosti, uspostavljanje centara za praćenje bolesti, psihološka podrška i telemedicina.
           Primena kućnog karantina za osobe sa blagom kliničkom slikom kovida-19 moguća je uz dodatnu podršku, što će smanjiniti opterećenje bolnica.

 Ključne reči: kovid-19, kućna nega, preporuke, blagi simptomi, bolnička nega