ACTA FAC MED NAISS 2022;39(1):57-65

Originalni rad

UDC: 544.773.32:615.262.07
DOI: 10.5937/afmnai39-31064

Uticaj odabranih ugušćivača na teksturne karakteristike
emulzija ulje u vodi

  

Aleksandra Stolić, Milica Martinović, Ivana Nešić

 Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, Katedra Farmacija, Niš, Srbija

 

 SAŽETAK

 

Uvod. Najpopularnija metoda teksturne analize je analiza profila teksture. Primenom ove metode, mehaničke karakteristike uzoraka dovode se u vezu sa njihovim senzornim karakteristikama. Ugušćivači imaju važan uticaj na mehaničke osobine polučvrstih proizvoda, pa samim tim i na fizičku stabilnost kremova. Izbor pravog ugušćivača često zahteva više umeća nego znanja.
Cilj. Cilj ovog istraživanja bila je procena uticaja često korišćenih prirodnih (ksantan guma), kao i prirodno modifikovanih polimera (hidroksietilceluloza, hidroksipropilmetilceluloza), u koncentraciji od 1% m/m, na teksturne osobine emulzija tipa ulje u vodi.
Rezultati. Na osnovu dobijenih rezultata određeni su odgovarajući parametri testiranih emulzija: adhezivnost, kohezivnost i čvrstina. Svi testirani kremovi dostigli su veće vrednosti adhezivnosti na kraju studije, u poređenju sa prvobitno izmerenim vrednostima. Međutim, adhezivnost ispitivanih uzoraka nije se mnogo razlikovala u odnosu na adhezivnost kontrolniog uzorka, što znači da prisustvo ugušćivača ne povećava lepljivost formulacija. Izmerene vrednosti kohezivnosti za sve uzorke u poređenju sa početnim vrednostima bile su gotovo slične. Vrednosti čvrstine kremova pokazale su to da deformacija nakon dva ciklusa kompresije nije narušila strukturu kremova, kao i da su sve formulacije slične razmazivosti.
Zaključak. Rezultati dobijeni teksturnom analizom mogu biti iskorišćeni pri formulisanju kozmetičkog proizvoda unapred definisanih senzornih karakteristika. Takođe, mogu biti od pomoći u pronalaženju adekvatne kombinacije ugušćivača, kao i u određivanju odgovarajućih koncentracija za njihovu primenu u formulaciji. S obzirom na to, dalja istraživanja trebalo bi usmeriti na primenu više različitih ugušćivača i različitih opsega njihovih koncentracija u formulaciji.

 Ključne reči: teksturna profilska analiza, ugušćivač, ksantan guma, hidroksietilceluloza, hidroksipropilmetilceluloza