ACTA FAC MED NAISS 2022;39(1):74-84

Originalni rad

 

UDC: 616.311.2-02-053.6
DOI: 10.5937/afmnai39-31515

                                             

Karakteristike mikrobiocenoze i produkcija hidrogen-peroksida od strane simbiotičkih
organizama gingive kod adolescenata sa kataralnim gingivitisom i
hroničnim gastroduodenitisom

 

Iryna Lisetska, Mikola Rozhko

 

Nacionalni medicinski Univerzitet Ivano-Frankivsk, Departman za dečiju stomatologiju, Ivano-Frankivsk, Ukrajina

 

 SAŽETAK

 

Cilj. Cilj rada bilo je ispitivanje karakteristika mikrobiocenoze parodontalnih tkiva i produkcije hidrogen- peroksida od strane simbiotičkih organizama gingive kod adolescenata sa kataralnim gingivitisom i hroničnim gastroduodenitisom.
Metode. Ispitivano je stanje mikrobiocenoze gingiva 83 odolescenta uzrasta od 12 do 18 godina, koji su bili podeljeni u dve grupe u zavisnosti od dijagnoze kataralnog gingivitisa i hroničnog gastroduodenitisa. Urađen je bakteriološki pregled, kako bi se izolovale čiste kulture mikroorganizama i uradila identifikacija prema opšteprihvaćenim mikrobiološkim metodama. Mogućnost odabranih kultura da proizvedu hidrogen- peroksid ispitivana je na indikovanom medijumu sa potasijum-jod-skrob sistemom pomoću jodometrijske metode.
Rezultati. Rezultati mikrobioloških studija pokazali su značajne promene u kvalitativnim i kvantitativnim indikatorima mikrobiocenoze mukoze gingive zahvaćene gingivitisom u poređenju sa ovim indikatorima kod dentalno i somatski zdravih osoba u kontrolnoj grupi.
Utvrđeno je to da su u grupi klinički zdravih adolescenata pronađeni mikroorganizmi koji su proizvodili hidrogen-peroksid na sluzokoži gingiva kod samo 5,0% ± 1,15% ispitanika. U slučaju kataralnog gingivitisa, organizmi koji su proizvodili hidrogen-peroksid pronađeni su kod  52,4% ± 2,4% ispitanika glavne grupe (p < 0,01) i kod 50,0% ± 2,5% ispitanika kontrolne grupe (p < 0,01).
Zaključak. Kod adolescenata sa kataralnim gingivitisom, koji se javlja u prisustvu već postojećeg hroničnog gastroduodentisa, zabeležene su izraženije kvantitativne i kvalitativne promene u mikrobiocenozi gingiva. Proizvedeni hidrogen-peroksid ponaša se kao dodatni faktor oštećenja u patogenezi inflamatornog procesa koji zahvata gingive.

 Ključne reči: gingivitis, gastroduodenitis, adolescenti, mikrobiocenoza, hidrogen peroksid