ACTA FAC MED NAISS 2022;39(2):244-248

Prikaz slučaja

UDC: 616.34-007.5-053.2
DOI: 10.5937/afmnai39-31345

Zreli gastrični teratom kod ženskog odojčeta sa
malrotacijom creva: prikaz slučaja

 

Maja Zečević1, Zoran Marjanović1,2, Dragoljub Živanović1,2, Milan Slavković3

 1Klinika za dečju hirurgiju i ortopediju, Univerzitetski klinički centar Niš, Niš, Srbija
2Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, Niš, Srbija
3Univerzitetska dečja bolnica u Beogradu, Beograd, Srbija

 

SAŽETAK

 

Uvod. Gastrični teratom je izuzetno redak tumor, koji je zastupljen u manje od 1% u pedijatrijskoj populaciji i češće se javlja kod dečaka.
Prikaz slučaja. Prikazan je zreli gastrični teratom kod tromesečnog ženskog odojčeta sa pridruženom a malrotacijom creva, hipotonijom muskulature, (fuzijom malih usmina, kao i
pridruženim tortikolisom). Zbog abdominalne distenzije dete je hospitalizovano na Klinici za dečju hirurgiju i ortopediju. Fizikalnim pregledom detektovana je palpabilna tumorska masa u trbuhu, dok su laboratorijske analize bile u referentnim granicama. Kompjuterizovanom tomografijom (CT) verifikovana je velika, heterogena, solidna formacija u desnoj polovini trbuha, koja prelazi središnju liniju sa propagacijom do male karlice. Učinjena je hirurška intervencija sa kompletnom ekscizijom tumora, koji potiče od male kurvature želuca. Tumor je težio 600 gr, veličine 10 x 14 x 8 cm. Histopatološkim pregledom postavljena je dijagnoza zrelog gastričnog teratoma. Postoperativni tok i period praćenja bili su uredni.
Zaključak. Sprovođenje hirurške intervencije odmah po postavljanju dijagnoze je od izuzetnog značaja, zbog moguće maligne alteracije u slučaju nezrelog teratoma.

 Ključne reči: zreli gastrični teratom, odojče