ACTA FAC MED NAISS 2022;39(2):117-140    

Revijalni rad

 

UDC: 616.98:618.2
DOI: 10.5937/afmnai39-32704

                                            

Ishodi trudnoće sa infekcijom korona virusom (kovid 19)

  Nasrin Fazel1,2, Sina Shahrooyan2, Shohreh Shahrouyan3

 1Iranski istraživački centar za zdravo starenje, Departman za medicinsko hirurško sestrinstvo,
Fakultet za sestrinstvo i akušerstvo, Univerzitet medicinskih nauka u Sabzevaru, Sabzevar, Iran
2
PhD u Javnom zdravlju, Univerzitet u Beču, Beč, Austrija
3Moskovski državni univerzitet za medicinu i stomatologiju A. I. Evdokimo, Moskva, Rusija
4Hakim Univerzitet u Sabzevaru, Subzevar, Iran

 

SAŽETAK

 

Uvod. Klinička terapija kovid 19 infekcije u toku trudnoće još uvek je nedovoljna i ograničena. Trenutna literatura o kovid 19 infekciji u toku trudnoće i porođaja sumirana je u ovom radu, sa fokusom na ishode po majku i dete.
Materijal i metode. Od 1. juna do 7. septembra 2020. godine urađeno je sistematsko pretraživanje naslova radova u oblasti medicine (MeSH) u elektronskim bazama Web of Science i Scopus, PubMed, Google Scholar, SID, uključujući ključne reči: virus korone, kovid 19 i trudnoća. Istraživanje i kriterijumi selekcije bili su ograničeni isključivo na literaturu na engleskom i persijskom jeziku.  Istraživanje je uključilo radove svih kategorija o kovidu 19 u trudnoći. Takođe, pretraživane su i reference relevantnih studija. Nakon eliminacije dupliranih i nepodobnih radova, sakupljen je ukupno 21 rad.
Rezultati. Pronašli smo 21 studiju sa ukupno 6569 trudnica koje su imale kovid 19 infekciju: samo jedna studija opisala je težinu bolesti: 368 (95,6%) blagih slučajeva, 14 (3,6%) težih slučajeva i 3 (0,8%) ozbiljna slučaja. Ukupno se 6569 trudnica porodilo carskim rezom. Neke trudnice sa sindromom višestruke disfunkcije organa razvile su simptome zbog kojih je prijem u jedinice intenzivne nege bio neophodan. Najčešće terapije kod trudnica sa kovidom 19 uključile su prepisivanje hidroksihlorokina, beklometazona, kalamina, diklofena, metilprednisolona, azitromicina, ganciklovira, kineskih lekovitih biljnih čajeva i oseltamivira. Najčešće opisani simptomi bili su temperatura i kašalj, zatim rinoreja, stezanje u grudima, dispneja, kongestija nosa i mijalgije. Ishodi kod trudnica uključivali su prevremeno pucanje membrane, smrt majke (21), gestacioni dijabetes, preeklampsiju, abrupciju posteljice, fetalni distres, anemiju, prevremeni porođaj (pre 37. nedelje), ograničenje intrauterinog rasta bebe, pobačaj, hipertenziju i grip. Najčešći ishodi kod beba bili su prijem u neonatalnu intenzivnu negu, rođenje pre vremena, porođajna težina od 2500 g, prevremeno rođenje (pre 37. nedelje), nelagodnost fetusa, neonatalna asfiksija, rođenje mrtvog ploda (5) i smrt ploda (9). Sve bebe su imale dobar Apgar skor.
Zaključak: Prenatalni i neonatalni ishodi bili su povoljni u većini slučajeva. Trudnice i bebe treba smatrati posebno osetljivom populacijom u pogledu preventive kovida 19 i strategija lečenja.

 Ključne reči: kovid 19, novi korona virus, trudnoća, fetus, novorođenče