ACTA FAC MED NAISS 2022;39(2):165-172

Revijalni rad

UDC: 616.248:616.98
DOI: 10.5937/afmnai39-33234

                                          

Astma kao faktor rizika za napredovanje kovida 19

 

Batool Mutar Mahdi

 

Departman za mikrobiologiju, Medicinski fakultet Al-Kindy, Univerzitet u Bagdadu, Bagdad, Irak

 

 

SAŽETAK

 

Uvod. Astma je jedna od najčešćih hroničnih respiratornih bolesti u svetu i najčešći je uzrok hospitalizacije i urgentnih stanja. Respiratorni virusi su najčešći uzrok.
Cilj. Cilj rada bio je procena uloge virusnih infekcija, naročito kovida 19, u patogenezi početka i egzacerbacije astme.
Metode. Urađeno je elektronsko pretra
živanje radova koji se opisuju astmu, kao faktor rizika, za nastanak komplikacija nakon kovida 19. Rezultati pretrage bili su naslovi, materijali, metode i klasifikovane studije, koje su se odnosile na ovu preglednu studiju ili nisu bile povezane sa njom. Identifikovano je trista publikacija, a samo deset studija odabrano je za analizu. Sedam studija bili su pregledni radovi, jedna retrospektivna studija, jedna longitudinalna kohortna studija i jedno pismo uredniku.
Rezultati. Uključeni izvori literature istakli su različite efekte astme na napredovanje kovida 19. Ovaj virus može biti okidač za pojavu asme. Bolesnici sa astmom i kovidom 19 ne bi trebalo da prestanu sa terapijom. Drugi autori smatraju da astma nije značajan faktor rizika za razvoj teškog oblika kovida 19, koji zahteva hospitalizaciju ili intubaciju.
Zaklju
čci. Astma se smatra faktorom komorbiditeta koji dovodi do komplikacija i mortaliteta kod osoba sa kovidom 19.

 Ključne reči: kovid 19, astma, imunitet