ACTA FAC MED NAISS 2022;39(2):185-197

Originalni rad

UDC: 612.821.7-053.9:[636.087.7:546.47
DOI: 10.5937/afmnai39-33101

Efekat suplemenata cinka na kvalitet sna kod starijih: randomizovana klinička studija

 

Abolfazl Afzali1, Lili Mohandes Mojarrad2, Shahrbanoo Goli3, Hossein Bagheri4,
Seyedmohammad Mirhosseini4, Hossein Ebrahimi5

 

1Istraživački centar sestrinstva za zbrinjavanje trauma, Univerzitet medicinskih nauka Kashan, Kashan, Iran
2Departman za medicinsku edukaciju, Univerzitet medicinskih nauka Kashan, Kashan, Iran
3Departman za epidemiologiju i biostatistiku, Fakultet za javno zdravlje, Univerzitet medicinskih nauka
Shahroud, Shahroud, Iran
4
Departman za sestrinstvo, Fakultet za sestrinstvo i akušerstvo, Univerzitet medicinskih nauka Shahroud,
Shahroud, Iran
5
Centar za zdravstveno-socijalna i bihejvioralna naučna istraživanja, Univerzitet medicinskih nauka Shahroud, Shahroud, Iran

 

 SAŽETAK

  

Uvod/Cilj. Upotreba makronutritivne i mikronutritivne hrane dovodi se u vezu sa dužinom spavanja. Cilj ove studije bilo je određivanje efekata suplemenata cinka na kvalitet sna starijih osoba.
Metode. Paralelna randomizovana klinička studija sprovedena je primenom prigodne metode uzorkovanja. Sto pedeset starijih osoba, koje su ispunile kriterijume uključivanja, podeljene su interventnu i kontrolnu grupu. Učesnici interventne grupe primali su dnevnu dozu od 30 mg suplementa cinka u trajanju od 70 dana, dok ispitanici kontrolne grupe nisu primali nikakav suplement. Kvalitet sna meren je primenom Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI). Nivo cinka u serumu kod ispitanika obeju grupa meren je metodom autoanalize. Popunjen je upitnik, a nivo cinka u serumu izmeren dva puta, pre intervencije i 70 dana nakon intervencije.
Rezultati. Ispitanici obe grupe bile su homogeni u pogledu demografskih varijabli, kvaliteta sna i nivoa cinka u serumu pre intervencije. Loš kvalitet sna zabeležen je kod 73,3% starije populacije interventne grupe i 74,7 % kontrolne grupe. Kvalitet sna ispitanika interventne grupe, u poređenju sa ispitanicima kontrolne grupe, značajno se poboljšao nakon intervencije. Štaviše, nivoi cinka u serumu kod starije populacije interventne grupe, u poređenju sa populacijom kontrolne grupe, značajno su porasli nakon intervencije.
Zaključak. Na osnovu rezultata ove studije preporučuje se primena suplemenata cinka, kao novog terapeutskog pristupa za poboljšanje kvaliteta sna kod starijih ososba.

 Ključne reči: komplementarna medicina, starije osobe, kvalitet sna, cink