ACTA FAC MED NAISS 2022;39(2):198-208

Originalni rad

UDC: 618.19-089.87:617.551  
DOI: 10.5937/afmnai39-33865

                                            

Uvećani perforator režnjevi prednjeg torakalnog i abdomonalnog zida: novi pristup
autolognoj rekonstrukciji dojke

 

Feyta Oleg Ruslanovych1, Zhernov Oleksandr Andriyovych1, Zhernov Andriy Oleksandrovych2,
Kozinets Heorhiy Pavlovych1

 

1Nacionalni zdravstveni univerzitet Shupyk, Kijev, Ukrajina
2KNMP “Kijevska gradska klinička bolnica №2”, Kijev, Ukrajina

 

 SAŽETAK

 

Cilj. Razvijanje metoda za dobijanje uvećanih perforator režnjeva na prednjoj površini torakalnog i abdominalnog zida. 
Materijal i metode. Studija je uključila 16 bolesnika sa deformitetima dojke nakon opekotina, starosti od 5 godina do 22 godine. U gornjem delu prednje površine grudnog koša formirani su režnjevi na osnovu 2, 3 perforator prednje interkostalne arterije i perforator torakoakromijalne arterije sa obuhvatanjem vaskularne mreže torakalne grane supraklavikularne arterije. U donjem delu torakalnog i gornjem delu abdominalnog zida nalazili su se uvećani režnjevi bazirani na perforator supernoj epigastričnoj arteriji sa uključivanjem vaskularne mreže 6, 7 perforator prednje interkostalne arterije i perforator duboke inferiorne epigastrične arterije.  Dobijeni režnjevi prebačeni su metodama direktnog povlačenja, rotacije i transpozicije.
Rezultati: Najveća površina defekta rane zatvorena je režnjevima koji su prebačeni rotacijom. Bila je 1,8 puta veća od površine rana koje su zatvarane direktnim povlačenjem i 1,3 puta veća od rane zatvorene transpozicionim režnjevima. Primena rastegnutih perforativnih režnjeva sa prednje površine torakalnog i abdominalnog zida omogućila je dobijanje pozitivnog rezultata u 90,4% slučajeva, primenom kratkoročnog lečenja, kao i dobijanje pozitivnog rezulta kod svih bolesnica na dugotrajnom lečenju.
Zaključak. Jednostavna tehnika bazirana na predloženim metodama može biti široko primenljiva u rekonstrukciji gornjih i donjih kvadranata dojke, kao i intermamarnog i submamarnog prostora.

Ključne reči: perforirajući režnjevi, rekonstrukcija dojke, deformiteti dojke nakon opekotina, širenje tkiva, perforirajući krvni sudovi